kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Karácsony Gergely és a totál nonszensz
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.

A 444.hu beszámolója szerint egy sajtóbeszélgetésen mondta az MSZP – PM miniszterelnök-jelöltje, hogy negyven egyéni győzelem elegendő a Fidesz mandátumtöbbségének megtöréséhez. 

 

Számoljunk!

 

106 körzet van, így 40 ellenzéki győzelemre 66 Fidesz siker jut. Tehát a kormánypártnak további 34 listás mandátumra lenne szüksége a parlamenti mandátumok többségéhez, és a kormányalakításhoz. Karácsony Gergely szerint ez utóbbi nem fog nekik sikerülni.

A közvélemény kutatások legutóbbi összegzése szerint a Fidesz a voksok 48 – 53 %-ra számíthat. A miniszterelnök-jelölt szerint azonban ezek az adatok torzítanak. Hogy mennyivel, azt nem árulta el. 

Vegyük a legalacsonyabb értéket, és tegyük fel, hogy még ez is 5 százalékponttal felülméri a Fideszt. Ami azt jelenti, hogy a kormánypárt 43 %-ot szerez. Mármint azok körében, akiknek van magyarországi lakcíme. A kutatások ugyanis a külhoni magyarokat nem veszik figyelembe. Legutóbb az ő voksaiknak a 95 %-át kapta meg a Fidesz. Ami összességében 1,32 százalékponttal emelte meg a szavazati arányát (43,55-ről 44,87 %-ra). Az idei választásra eddig csaknem kétszer annyi külhoni magyar regisztrált, és még nem dolgoztak fel minden kérelmet. Az ő voksaik várhatóan ismét emelnek majd a Fidesz szavazati arányán. 

Józan számítás szerint a Fidesz szavazati aránya legalább 44 – 45 % lesz az idei választáson.

Azonban a listás mandátumokat még csak nem is ezen érték alapján számolják. Azért nem, mert mindig vannak olyan pártok, amelyek nem érik el az 5 %-os bejutási küszöböt. Az ő voksaikat törlik a rendszerből, aminek következtében a bejutók szavazati aránya megemelkedik. A Fidesz például legutóbb 44,87 %-ot szerzett listán, de az iménti folyamat miatt a végső szavazati aránya 46,73 % lett.

93 listás hely van, ennek a 46,73 %-a 43,46. A Fidesznek tehát 43 listás mandátumot kellett volna kapnia 2014-ben. Csakhogy a listás helyeket még csak nem is ezen érték alapján osztják. Figyelembe kell ugyanis vennünk a töredékszavazatokat

Mivel a Fidesz 2014-ben nagyon sok egyéni körzetet nyert (96-ot a 106-ból), ezért neki ezekből kevesebb jutott. Emiatt elveszített listán 7 mandátumot. Végül tehát 36-ot kellett volna kapnia. De ez még mindig nem a vége!

A listás helyeket ugyanis egy mátrix-szal osztják. Magyarországon egy olyannal, amely rendszerint hamis eredményt ad, vagyis a legtöbb szavazatot szerző pártnak egy mandátummal többet juttat, mint amennyi járna, következésképpen egy másiknak eggyel kevesebbet. Így kapott a Fidesz legutóbb 36 helyett 37 listás helyet (az LMP pedig 6 helyett 5-öt). 

 

2018

 

Térjünk vissza Karácsony Gergely kijelentésére, amelyből az következik, hogy a Fidesz idén 66 egyéni helyet szerez, felülmérik a kutatók, magasabb lesz a részvétel, stb., ezért legfeljebb 43 %-nyi listás voksra számíthat. A külhoni magyarok szavazatai és a küszöb miatt a végső értéke minimum 46 %. 

A 93 listás hely 46 %-a: 43.

Ebből a Fidesz megint elveszít néhányat a töredékszavazatok miatt, de kevesebbet, mint 2014-ben. Azért kevesebbet, mert most a legutóbbi 10 helyett 40 körzetben nem nyer mandátumot. Így négyszer annyi jelöltjének összes szavazata töredékvokssá válik. 

Mindent beleszámolva a Fidesz legalább 38-39 listás helyet kap. Összességében legalább 104 mandátuma lesz a 199-ből.

Vagy az történt, hogy Karácsony Gergelynek ezt nem sikerült kiszámolni. Vagy az, hogy szerinte a 104 kevesebb, mint a 199 fele…

 

 

A borítókép a 24.hu felvétele.

még több Kétperces beszólások
 
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
A politikai elemző arról panaszkodik, hogy semmit nem lehet tudni a nyolc párt által javasolt új választási rendszerről, pedig az két hete nyilvános. Ráadásul ennél is nagyobb a baj.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő