kezdőlap - Felfedező
 
Öt módszer a kormányváltásra
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.

 

Első: Egyenlő kampányfeltételek

 

A választási eljárásról szóló törvénybe egyetlen mondatot kell beleírni:

„A választási kampányban minden országos listát állító jelölő szervezetnek egyenlő mennyiségű kampányfelületet kell biztosítani minden olyan eszközön, amely kampányra alkalmas.”

Hiszik vagy sem, a mostani törvényben ehhez még csak hasonló mondat sem szerepel. Emiatt a pártok annyit hirdethetnek, amennyire pénzük van, illetve amennyi kampányfelületet eladnak nekik a tulajdonosok. Ha például a Fidesz felvásárolja a plakáthelyek jelentős részét, akkor a többi pártnak coki, a szavazóikkal együtt. A plakátcég ugyanis annyi felületet értékesít a pártoknak, amennyit akar. Semmi nem kötelezi arra, hogy egyenlő mennyiséget adjon el nekik. 

A magyar választási rendszer rossz, tisztességtelenül osztja el a mandátumokat, azonban ha legalább a kampányszabályozás garantálná az egyenlőséget, akkor leváltható lenne a kormány. 

A változtatáshoz szükséges mondatot beleírni a törvénybe nagyjából hét másodpercig tart, megszavazni ugyanennyi ideig. A végrehajtás szabályainak megalkotása picivel tovább tartana. 

 

Kettő: Egyéniben csak a többség dönthet

 

A választójogi törvénybe a következő mondatot kell beleírni: 

„Csak az a jelölt lehet egyéni képviselő, aki körzetében megszerezte az érvényes szavazatok több mint 50 %-át.”

Ebből következően, ha nincs ilyen jelölt, akkor második fordulót kell tartani. Mivel a mandátum elnyeréséhez szavazattöbbség kell, ott már csak két jelölt szerepelhet a szavazólapon, ugyanis kizárólag ebben az esetben garantált, hogy a győztes a voksok több mint 50 %-ával nyer.

Így a kormányváltást akaró választópolgárok pontosan tudnák, hogy körzetükben melyik jelöltre kell szavazni: a másikra. Ezzel szemben a jelenlegi rendszerben lehetetlen, hogy rendelkezzenek ezzel az információval. 

A változtatás kevesebb, mint fél percig venné igénybe a parlamenti képviselők drága idejét. 

 

Három: Töröljék el a választási rendszer egyéni ágát

 

A választójogi törvényben meg kell keresni azokat a részeket, amelyek az egyéni képviselők megválasztásáról szólnak, a számítógép egerének használatával kijelölni, majd a „Delete” gomb megnyomásával törölni.

Azon kívül, hogy a parlament létszáma a jelenlegi 199-ről 93-ra csökkenne (sok pénzt spórolnánk), a magyar választási rendszer egy csapásra arányos lenne. Értsd: minden párt a szavazatai arányában kapná az összes mandátumát. Vagyis a Fidesz csak akkor maradhatna hatalmon, ha a szavazók többsége (több mint 50 %-a) rá szavazna.

A változtatáshoz szükséges idő nagyjából 50 másodperc.

 

Négy: Töröljék el a választási rendszer listás ágát

 

A módszer ugyanaz: megkeresni, kijelölni és törölni minden, a listás mandátumok megszerzésére vonatkozó részt a törvényből. 

A javaslat meglepőnek tűnik, hiszen így csak egyéni körzetből lehetne bekerülni a parlamentbe. A rendszer aránytalan maradna, ráadásul egyfordulós. Pont olyan, amilyen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban van.

Azonban a változtatás azzal a következménnyel járna, hogy azok a pártok, amelyek nem képesek egyéniben nyerni, kiesnének a parlamentből, így az országos politikából. A következő választáson már senki nem pazarolná rájuk a voksát. 2014-ben például sem a Jobbik, sem az LMP nem nyert egyéniben. Ilyen rendszerben már most egyértelmű lenne a kormányváltást akaró választópolgároknak, hogy kire kell szavazni: a Baloldal jelöltjére. Ezzel a kormányváltás lehetségessé válna. 

A változtatáshoz szükséges idő nagyjából 50 másodperc. 

 

Öt: Szavazza meg a parlament a 2017-ben benyújtott választási törvényjavaslatot

 

Tavaly szeptemberben nyolc párt közösen kidolgozott egy törvényjavaslatot, amely alapján a magyar választási rendszer vegyes maradna ugyan (tehát egyéniből és listáról is be lehetne kerülni a parlamentbe), de a mandátumokat pontosan a szavazói akarat alapján osztanák ki. Emiatt csak olyan politikai erő kerülhetne hatalomra, amely a választáson megszerezte a szavazatok többségét (több mint 50 %-át). 

A javaslat ott van a Parlamentben, nem kell mást tenni, mint a plenáris ülés elé vinni és megszavazni.

A változtatáshoz szükséges idő nagyjából hét másodperc.

 

A megvalósíthatóság

 

A jelenlegi törvények alapján bármely változtatáshoz szükség van a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatára. Vagyis a Fidesz nélkül nem fog menni. Itt akár fel is adhatnánk, de nézzük a dolgot egy másik szemszögből: Muszáj ebbe beletörődnünk?

A cikkben azért szerepel csupán öt lehetőség a változtatásra, mert nem akartam, hogy túl hosszú legyen. További száz, vagy akár ezer módja is lehet annak, hogy a magyar választási rendszer jó, de legalább jobb legyen a választópolgárok számára annál, amilyen most.

A politikusoknak az a dolga, hogy egy jó, de legalább jobb Magyarországot teremtsenek.

Ehhez tárgyalni kell, kompromisszumokat kötni, és végül megegyezni. Ez a munkájuk, ezért kapják tőlünk a fizetésüket. A cikk bemutatta, hogy rengeteg lehetőségük van a változtatásra, és mindegyik végtelenül egyszerű. Bármely, találomra kiválasztott társaságnak egy kávézásnyi idő elegendő lenne ehhez.

Ha a politikusoknak mégsem megy, akkor itt az ideje, hogy ők menjenek.

A választópolgároknak kell megtalálni azt a módszert, amellyel munkára tudják kényszeríteni azokat, akiket fizetnek.

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
A baloldalnak és a Jobbiknak nagyjából ugyanannyi plakátja lesz a kampányban, így jelöltjei egyforma erősnek tűnnek majd, a Fidesz pedig viheti az egyéni mandátumokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő