kezdőlap - Vélemény
 
Vágásra ítélt marhák
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.

Gulyás Márton más utat választott, mint Botka László. Választási mozgalmat indított, igazságos, demokratikus választási rendszert szeretne. Elgondolása szerint ősszel már az Országgyűlés is foglalkoz(hat)na azokkal a javaslatokkal, amelyeket az ellenzéki erők dolgoznak ki - szeptember 20-ig. Ha a Fidesz mégsem venné figyelembe a "széleskörű" ellenzéki javaslatokat, október 23-a után jöhetne a polgári engedetlenségi mozgalom, erőszakmentesen. Ennek részletei még nem ismeretesek.

- Nincs későn - mondta Gulyás, aki egy ízben az ellenzéki oldalt a "vágásra ítélt marhák" szóképpel jellemezte. A fiatal aktivista kedveli a frontális megoldásokat, a politikai apátia miatt rákényszerül, hogy direkt eszközökkel próbálja újraépíteni a konszenzusos demokráciát. Ennek érdekében az elmúlt időszakban provokatív videókkal is bombázta a közvéleményt. 

Gulyást lehet szeretni, és azt is lehet mondani, hogy a saját útját járja. Ez a saját út azért érdekes, mert a Fidesz-matek ideológiamentes logikáját követi. Az ellenzéki összefogást is logikai úton képzeli, nem pedig úgy, ahogyan a közösségi hálót teljesen mellőző Botka, akinek figyelmét jobban leköti a Gyurcsány ellen indított politikai harc. 

Gulyás trendi és korszerű. Azt is pontosan tudja, hogy a média elveszett, nem maradtak független orgánumok, amelyek a Fidesz túlhatalma ellen küzdeni tudnának, a maradék egy-két értelmiségi fórum nem éri el a tömeget. Gulyás azt is látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki, amit a Rogán-Habony-féle propagandatechnika csak tovább súlyosbít. Erre jön az, hogy kampány idején az állami plakáthelyeken és a villanykarókon az ellenzék nem tud hirdetni. Csak a kormány. Az van az utcán, hogy Soros az ördög, a migráns az ördög, Simicska az ördög. A Fidesz azt reméli, és arra tesz föl mindent, hogy ez dönti el a választást. Gulyás Márton is ettől fél, és mi is. 

A választási rendszert a Fidesz nem fogja módosítani (hiszen azért változtatta meg, hogy a saját hatalmát ne veszélyeztesse semmi; Miskolcról ezért lehetett 2014-ben alig 30 százalékos szavazataránnyal a Parlamentbe kerülni, és ott az új szabályoknak megfelelően végül 2/3-os hatalomhoz jutni). Orbán a leválthatatlan rendszer kiépítésén fáradozik, az egyre abszurdabb illiberalizmusba belefér az engedetlenség és a választási bojkott. Amibe a sikerre vágyó (azaz: a parlamenti morzsákba kapaszkodó) ellenzéki politikusok nem fognak belemenni. Hadakozni fognak, külön-külön, és ez bőven elég lesz Orbán Viktornak ahhoz, hogy kényelmesen befusson harmadszor is.

A választási rendszer megváltoztatásának már csak egy esélye maradt, nevezetesen, hogy a 106 választókörzetben október 23-a után, vagy legkésőbb karácsonyig  megteremtődjenek annak feltételei, hogy a Fidesz-jelölttel szemben egy (azaz egy) ellenzéki jelölt maradjon állva. Gulyás Márton, aki széles spektrumból merítette igazságos választási rendszert követelő videója szereplőgárdáját, ezért Gálvölgyi Jánost és a jobbikos Zagyva György Gyulát is egy sorba állította, így voltaképpen azt szorgalmazza, még ha nem is ez a szándéka, hogy az ellenzék az eredményesség érdekében logikai megfontolásokból álljon össze, ne pedig ideológiai alapon szervezzen szövetségeket. 

Nos, ez az, ami egyáltalán nem fog működni. Ha az ellenzék pártjai elfogadnák Gulyás logikai ajánlatát, furcsa dolgoknak kellene történniük a választások előtti időszakban. A jobbikos szavazókat meg kellene győzni arról, hogy adott esetben szavazzanak az MSZP vagy a DK jelöltjére. Máshol a DK-sokat kellene rávenni arra, hogy nyomják az ikszet a szélsőséges nézeteket valló jobbikos neve mellé (ha ő marad állva). Gyurcsány utálóit meg kellene győzni arról, hogy szavazzanak Gyurcsány emberére. Botka híveit rá kellene venni arra, hogy sorakozzanak fel mondjuk Zagyva Gyuláék rasszista nézetei mögött. És akkor a Momentumról, az Együttről még egy árva szót sem szóltunk.

Tekints el az elveidtől, és szavazz logikai érvek alapján! Csak így buktatható meg az Orbán-rendszer.

Mekkora ennek a valószínűsége?

 

A szerkesztő megjegyzése: bizonyítható, hogy egy teljes ellenzéki választási összefogás esetén nem változtatható meg a választási törvény a Fidesz beleegyezése nélkül. Erről itt írunk részletesebben.

még több Vélemény
 
Ellenzéki szavazók rutinszerűen nevezik birkának a fideszeseket. Tehát állatnak. Lehet rosszabb is.
Megszereztük egy rendőrségi kihallgatás jegyzőkönyvét. Így csinálják a láncszavazást. Figyelem, megrázó történet.
A társadalom nagy többségének nem az az érdeke, hogy a pártok a jelenlegi választási rendszerben bármilyen összefogás-mantrát szajkózzanak, hanem az, hogy követeljék az igazságos választási szabályok bevezetését. Az Európa Blokk publicisztikáját rövidített formában közöljük.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő