kezdőlap - Dokumentumok - A választó választása - A magyar választási rendszer elemzése
 
Bizonyítjuk, hogy a jelenlegi magyar választási rendszerben a kormány leváltása választások útján a választók számára lehetetlen. Bemutatjuk, hogy ennek oka egyrészt a mandátumok kiosztásának módja, másrészt a kampányszabályozás. Előbbi biztosítja, hogy egy politikai erő a szavazatok tetszőleges arányával hatalomra kerüljön, utóbbi garantálja, hogy ez a politikai erő kizárólag a FIDESZ - KDNP lehessen.
További dokumentumok
 
Minden adat a 2014-es magyarországi országgyűlési választásról 11 oldalban. A dokumentumban olyan eredmények is megtalálhatók, amelyek máshol nem. Például, miként nézett volna ki a parlament, ha a szavazói akaratnak megfelelően osztanák a képviselői helyeket? Milyen hatása volt a töredékszavazatoknak, a levélben szavazóknak, a kampányszabályoknak, vagy éppen a d'Hondt mátrixnak a választás eredményére?
Az MMP választási rendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy a matematikai lehetőségek határain belül a hatalom forrása a szavazói akarat, tehát a nép legyen. Ezt el is éri. A magyar választási rendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy a hatalom forrása ne a szavazói akarat legyen. És ezt el is éri.
A jelenlegi magyar választási rendszerben és pártstruktúrában nem csupán lehetséges, hogy egy párt úgy szerezze meg a parlamenti mandátumok egyszerű többségét és ezzel a hatalmat, hogy a szavazóknak a kisebbsége voksolt rá, hanem biztosan ez történik. Ebből következően bármely választás után a parlamentben egyszerű mandátumtöbbséget szerző párt szükségszerűen a szavazók többségének döntése ellenére kerül hatalomra.
Az összes lehetséges választási rendszer közül kizárólag a jelenlegi biztosíthatja, hogy a Fidesz törvényes módon tetszőleges ideig hatalmon maradjon. A kormánypárt 2010 után arról is gondoskodott, hogy ez a rendszer változatlan maradjon.
Nemcsak felsoroljuk az előző és a jelenlegi választási törvény közötti különbségeket, hanem arra is magyarázatot keresünk, hogy miért változtatott a Fidesz a jogszabályokon, és miért tette ezt egyedül, a többi párt és a választópolgárok megkérdezése nélkül. Kinek az érdekét szolgálja az új választási törvény?
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő