kezdőlap - Vélemény
 
Normális?
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!

„A Fidesz saját bombabiztos bázisának politizál” – mondja Török Gábor politológus a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Majd hozzáteszi: „Amíg az a közel kétmillió szavazó hűséges, addig a pártnak nincs oka aggódni.” Török Gábor gyakran emlegeti, hogy a Fidesz azért mer belemenni nagy felháborodást keltő ügyekbe, mert ügyet se kell vetnie arra, mit gondolnak a felháborodottak. A kormánypártnak elég, ha megvan a kétmilliója, a bombabiztos bázis, amely legfeljebb azon háborog, hogy mások háborognak.

A legutóbbi választáson 2.264.780 ember szavazott a Fideszre, 2.782.583 pedig nem. Aki leadta voksát, kifejezte akaratát. A többség azt, hogy nem a Fideszt akarja. A Fidesz persze maradt. Hatalmon. És amíg az a kétmillió megmarad, addig a Fidesz ott marad. 

Így mondja Török Gábor, kiábrándítva hallgatóságát, de pontosan elemezve a helyzetet. Ugyanis pontosan tudja, hogy 2014 nem véletlen baleset volt. Egyszerűen ilyen a magyar választási rendszer, ezért, és ezt már én mondom, újra és újra meg fog történni.

Sőt, lehet ennél is durvább. Ha a kétmillió nem megmarad, hanem leapad, mondjuk másfélre, a kormányváltást akaró többség pedig megtöbbszöröződik, mondjuk négy és félre, a Fideszt az sem mozdítja ki nyugalmi állapotából. Értsd: akkor is hatalmon maradhat. Egyedül, nyugodtan. Mert ilyen a magyar választási rendszer.

A többség 2014-ben döntött. Csak éppen ez nem számít. Azért nem, mert a Fidesz úgy döntött, hogy ne számítson. És úgy is, hogy a választók ne dönthessenek arról, hogyan akarnak dönteni. Értsd: a Fidesz azt is megtiltotta nekik, hogy népszavazáson választhassák ki, milyen választási rendszert akarnak. Most komolyan kérdezem: Normális?

 

még több Vélemény
 
Ellenzéki szavazók rutinszerűen nevezik birkának a fideszeseket. Tehát állatnak. Lehet rosszabb is.
Megszereztük egy rendőrségi kihallgatás jegyzőkönyvét. Így csinálják a láncszavazást. Figyelem, megrázó történet.
A társadalom nagy többségének nem az az érdeke, hogy a pártok a jelenlegi választási rendszerben bármilyen összefogás-mantrát szajkózzanak, hanem az, hogy követeljék az igazságos választási szabályok bevezetését. Az Európa Blokk publicisztikáját rövidített formában közöljük.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő