kezdőlap - Vélemény
 
Sorsolásos szalmaszál
Egy szokatlan javaslat a 2018-as választásokra. Rab László (Népszabadság) írása.

Az Elektor.hu nem ért egyet az itt megfogalmazott javaslatokkal, mégis közli az írást, mert érdekes.

 

Javaslat ellenzéki összefogás hiánya esetén sorsolásos választásra

A Fidesz jelöltjeit a 106 választókörzetben csak akkor lehet legyőzni, ha minden körzetben egy (azaz 1) ellenzéki jelölt áll a túlerővel rendelkező jelölttel szemben. Arra, hogy az az egy ellenzéki jelölt erősen kerüljön ki a helyi vitákból, marakodásokból, úgyszólván semmi esély (nincs hozzá sajtó, nincs plakáthely stb.) Ezért olyan irracionális, már-már gyermeteg megoldásra van szükség, amellyel elő lehet állítani egy-egy ütőképes jelöltet. 

Ennek módozatát vázoljuk az alábbiakban. Igazságtalan és erkölcstelen az ötlet a választókkal szemben, de az ő érdekükben találtuk ki. Hogy megszabadulhassanak a korszerűtlen tolvajrendszertől. 

Mit kell tenni? 

A Sorsolásos rendszer elemeit pontokba szedve tálaljuk. Hátha valakit megmozdít.

  1. Hívj össze helyben ún. Egyeztető fórumot. Menjen oda minden olyan jelölt és szervezet,  aki és amely indulni szeretne a választáson. 
  2. Hívd oda a szimpatizánsokat. Hallgassák meg, ki mit akar, ki kicsoda. Válassz valakit helyben, aki moderálja a népgyűlést. Ha az ötlet nem tetszik a jelölteknek és a pártoknak, állj föl, és menj haza, kalap, kabát. Ha az együttműködésre minimális szándék sincs, nem lehet mit tenni.
  3. Ha van, akkor az első gyűlés résztvevőit szavaztasd meg titkosan. Azokra lehessen szavazni, akik személyesen bemutatkoztak, elmondták, hogy mit akarnak, mit szeretnének, mit vállalnak. Hirdesd ki, hogy ki hány szavazatot kapott. Pontosabban azt állapítsd meg, hogy a jelölt a jelenlévők hány százalékát kapta. 
  4. Szervezz még két alkalommal ugyanilyen nagygyűlést. Ott limitált időkeretet kapjanak a jelöltek, és a végén újra legyen szavazás. Az eredményeket összesítsd. A sorsolásra azok juthatnak csak tovább, akik a leadott voksok legalább 10 (azaz tíz) százalékát elérték. A tíz százalékos küszöb a három voksolás átlaga legyen. Ha valaki az elsőn 2 százalékot, a másodikon 22-t, a harmadikon 5 százalékot kapott (összesen 29 százalék), nem mehet a sorsolásra, mert nem érte el a 10 százalékos átlagot. 
  5. Ha a legtöbb szavazatot kapott jelölt kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett, javasold, hogy ne legyen sorsolás, a jelölt indulhasson a Fidesz-párttitkár ellen. Sorsolásra akkor kerüljön sor, ha szoros az eredmény. 
  6. A sorsolás rövid, nyilvános és egyszerű. A versenyben maradt jelöltek nevét kihúzod egy kalapból, és ügyelsz rá, hogy ne legyen csalás. Kihirdeted, hogy megvan az az egy jelölt, aki az ellenzéki oldalt képviselni fogja. 
  7. Mindenkit felszólítasz rá, hogy ha azt akarja, hogy az ellenzéki jelölt eredményes legyen, mögé kell állni, rá kell szavazni, kampányolni kell neki. Akkor is, ha szívből utálod. Elmondod, hogy ha nem így lesz, megbukik a jelölt, és vele buksz te is. Ennyi a tétje a választásoknak, ami nem kevés. 
  8. Ha azt mondják helyben, hogy hülyeség az egész, és inkább mindenki külön-külön szeretne indulni, mondd azt, hogy jó, rendben van, te mindent megpróbáltál, sajnálod, hogy nem jött össze. Ilyen esetekben kívánj további Fidesz-időket a morgolódó ellenzékieknek, és keress magadnak egy olyan országot, ahol jobban érzed magad, mint itthon.

Nagyjából ennyi. A sorsolásos rendszer előnye, hogy érthető és átlátható. Hátránya, hogy nincs benne lehetőség a politizálásra. Ez mondjuk választások esetében valóban kellemetlen, de politizálni akkor is lehet, amikor már nyertél. Ellenzéki társaidat is újra lehet utálni. 

A legfőbb kockázat a választók meggyőzése. Arra kell őket rávenni, hogy mondjuk régi balos szavazóként nyomjanak egy ikszet a jobbikos jelölt neve mellé, ha ő a sorsolás kedvezményezettje. Vagy mondjuk neonáci érzelmű polgártársainkat arra kell kérni, hogy szíveskedjenek szavazni a DK vagy a Liberálisok emberére. Azt kell minderre mondani, hogy nehéz az élet. Ha lenne idő, sajtó és igazság, nem kellene ilyen trükkökhöz folyamodni. Most azonban nincs más lehetőség. 

Mindenkinek jó tűnődést kívánunk. És kíváncsian várjuk a véleményeket sorsolásos javaslatunkról. 

 

A szerkesztő megjegyzése:

Azért nem értek egyet a javaslattal, mert arra buzdít, hogy a változás érdekében fogadjunk el egy tisztességtelen rendszert, hajtsunk fejet az igazságtalanság előtt. Szerintem abban, ami nem tisztességes, nem veszünk részt. Ami nem zárja ki, hogy küzdjünk ellene, de semmiképpen sem olyan módon, hogy mielőtt felszámolnánk az igazságtalanságot, előbb megpróbáljuk a magunk javára fordítani.

Ugyanakkor a javaslat jól jelzi, hogy komoly probléma van a magyar választási rendszerrel. Azt is megmutatja, hogy van változtatási szándék, sokan gondolkodnak a megoldáson. Működik tehát a társadalom immunrendszere. Lehet, hogy már kilopták alólunk a demokráciát, de a szellemi kapacitásunk még megmaradt.

még több Vélemény
 
Ellenzéki szavazók rutinszerűen nevezik birkának a fideszeseket. Tehát állatnak. Lehet rosszabb is.
Megszereztük egy rendőrségi kihallgatás jegyzőkönyvét. Így csinálják a láncszavazást. Figyelem, megrázó történet.
A társadalom nagy többségének nem az az érdeke, hogy a pártok a jelenlegi választási rendszerben bármilyen összefogás-mantrát szajkózzanak, hanem az, hogy követeljék az igazságos választási szabályok bevezetését. Az Európa Blokk publicisztikáját rövidített formában közöljük.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő