kezdőlap - Vélemény
 
Ebből polgárháború lehet
Ellenzéki szavazók rutinszerűen nevezik birkának a fideszeseket. Tehát állatnak. Lehet rosszabb is.

Szavazásra buzdít Bödőcs Tibor a Comedy Central csatornáján. A videó vicces és hatásos. Bemutat egy asszonyt, Emőkét, aki komplett idióta, de szavazni, azt fog. A lényeg: ha nem akarod, hogy ő döntsön rólad, akkor szavazz te is.

Senki nem mondja ki, de mindannyian tudjuk: Emőke A fideszes szavazó.

És milyen A fideszes szavazó a videó szerint? Abban hisz, hogy a Föld lapos, de abban nem, hogy Ausztrália létezik. Ezen kívül homofób, oltásellenes, nincsenek barátai, és úgy gondolja, hogy a hangyaemberek az ellenségeink.

Senki nem mondja ki, de tudjuk: aki a Fideszre szavaz, csak hülye lehet.

Ezzel új szintre, a nagy nyilvánosság szintjére emelkedett a hétköznapi birkázás. Az ellenzéki szavazók rutinszerűen azonosítják a Fidesz támogatóit az egyik legbutább állattal. Egy állattal. Azokat az embereket, akik egyébként a szomszédaik, rokonaik, ismerőseik, akikkel kutyasétáltatás közben kellemesen elbeszélgetnek az utcán.

A Fidesznek nagyjából 2 – 2,5 millió szavazója van. Soha nem volt több mint 2,7 millió. Ez a teljes választókorú népesség kevesebb, mint egyharmada. Mégis nyolc éve az ő akaratuk érvényesül Magyarországon. Csak az ő akaratuk. 

2014-ben minden 100 szavazóból 55 a kormány leváltására voksolt, és csak 45 a maradására.

A kormány mégis maradt, és úgy tűnik, hogy a többség egyre kevésbé tolerálja, hogy a kisebbség uralkodik felette. Bűnbakot keres. Évekig beérte azzal, hogy a politikusokat hibáztatta, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt. Meg a külhoni szavazókat, akik messze vannak. De ez már nem elég neki.

A választók többsége ma már saját polgártársait hibáztatja. A szavazók 55 %-a birkának, állatnak tartja a maradék 45 %-ot.

Biztosan fel lehetne sorolni ezer érvet amellett, hogy miért van igaza a „birkázóknak”. De egyik sem változtatna azon, hogy egyik magyar a másik magyar ellen fordult. A következmények kiszámíthatatlanok, és félelmetesek. Állatnak nevezni saját embertársunkat aligha vezet jóra.

Ha a Fidesz újra és újra a szavazók kisebbségének támogatásával marad hatalmon, akkor ebből polgárháború lehet.

Márpedig a magyar választási rendszer olyan, hogy a Fidesz szükségképpen hatalmon marad annak ellenére is, hogy a többség le akarja váltani. Talán lesz majd néhány alkalom, amikor megszerzi a voksok többségét. De amíg ez a rendszer érvényes, addig mindig a kisebbség uralkodik majd a többség felett. És a többségnek már most kezd elege lenni ebből. Pedig csak nyolc év telt el, és még csak egy választást tartottak az új rendszerben. Mi lesz itt, ha igazán belelendülnek a „birkázók”? Mikor fordulnak a szavak tettekké? És milyen tettekké?

Az ellenzéki és kormánypárti politikusoknak meg kell érteniük, hogy két lehetőség van: vagy egy olyan választási rendszer bevezetése, amely garantálja, hogy CSAK a többség dönthet, vagy egy olyan ország, ahol a többség egyelőre csak verbális, de később talán másfajta erőszakkal kényszeríti rá akaratát a kisebbségre.

Az emberek egyre jobban értik a rendszert. Minden választás után nyilvánvaló lesz, hogy mit akart a többség. Egyszerű kiszámolni, hogy milyen eredmény született volna egy tisztességes rendszerben, ahol a szavazói akarat dönt a parlamenti mandátumok elosztásáról. Az emberek tudni fogják, mert nem állatok. Hanem emberek. Akik ha igazán dühösek lesznek, sokkal félelmetesebben viselkednek majd, mint az állatok.

még több Vélemény
 
Megszereztük egy rendőrségi kihallgatás jegyzőkönyvét. Így csinálják a láncszavazást. Figyelem, megrázó történet.
A társadalom nagy többségének nem az az érdeke, hogy a pártok a jelenlegi választási rendszerben bármilyen összefogás-mantrát szajkózzanak, hanem az, hogy követeljék az igazságos választási szabályok bevezetését. Az Európa Blokk publicisztikáját rövidített formában közöljük.
Egy szokatlan javaslat a 2018-as választásokra. Rab László (Népszabadság) írása.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő