kezdőlap - Felfedező
 
Túrót lesz itt új választási rendszer
Nem lesz új választási rendszer, de még törvénymódosítás sem. Miért is lenne? Senki nem vágja le az aranytojást tojó tyúkot. Főleg, ha az amúgy örökéletű.

A Fidesz tárgyalt volna a választási törvény egyes elemeinek módosításáról az ellenzéki pártokkal, de mivel azok az „egyes elemeken” túl másról is akartak egyeztetni, az lett a vége, hogy senki nem fog tárgyalni senkivel. Ügy lezárva. Jöhetnek a 2018-as választások.

Aki kíváncsi a rendkívül unalmas részletekre, elolvashatja a napi sajtóban, például itt. A Fidesz magatartása tökéletesen érthető. Alkottak egy választási rendszert, amely garantálja a kormány leválthatatlanságát. Minek változtatnának rajta?

 

De mit művel az ellenzék?

 

2014-ben mindenki tapasztalhatta, hogyan működik a rendszer. A szavazók 55 százaléka voksolt a Fidesz ellen. Ez arra sem volt elég, hogy a kormánypárt elveszítse a parlamentben a kétharmadát. Vajon hány százaléknak kell ellene szavazni, hogy elveszítse a hatalmát? 65 százaléknak? Vagy 70 százaléknak?

 

Aki azt hiszi, tudja választ, az nem tudja a választ.

 

A jelenlegi választási rendszerben ugyanis lehetetlen megmondani. Egy párt a szavazatok tetszőleges arányával hatalomra kerülhet, ami azt jelenti, hogy a Fidesz akkor is maradhat, ha a szavazóknak akár a 80 százaléka ellene voksol.

 

És akkor ott vannak a kampányszabályok

 

Ebben a mandátum kiosztási szisztémában csak úgy lehetne kormányt váltani, ha egy ellenzéki párt önállóan képes lenne több szavazatot szerezni, mint a Fidesz. Ehhez a Baloldalnak 75 százalékkal, a Jobbiknak 122 százalékkal, az LMP-nek 750 százalékkal kellene növelnie 2014-es szavazatszámát. Ahogy Besenyő Pista bácsi mondta: „Nem fog nekik sikerülni!”

A kampányfelületeket ugyanis a Fidesz osztja el. Ő szabja meg, hogy melyik párt hol, mennyit és mennyi ideig hirdetheti magát. Így ha valamelyik ellenzéki induló túl veszélyessé válna, egyszerűen nem kap majd elegendő felületet a kampányához. Ezt is tapasztalhattuk 2014-ben.

http://kepmutatas.hu/

A kormánypárt nemcsak lenyúlja a plakátfelületek tetszőleges hányadát, hanem a maradékot is ő osztja el ellenfelei között.

 

2014-ben a Baloldal volt az egyetlen induló, amelynek esélye lehetett volna befogni a Fideszt. Így aztán a Baloldal nemcsak a Fideszhez, hanem a Jobbikhoz képest is jóval kevesebb plakátot használhatott. Nem beszélve arról, mennyivel kevesebbet, mint a Jobbik és az LMP együttvéve. Utóbbi pártok ugyanis veszélytelenek voltak a Fideszre. És akkor a Baloldal kapott még a nyakába egy jó kis lejárató kampányt a CÖF-től. Minden ott van a fenti grafikonon.

Ugyanez történik majd az összes választáson, legfeljebb a szerepek cserélődnek fel attól függően, hogy melyik ellenzéki pártot kell visszahúzni, és melyiket egy kicsit fel annak érdekében, hogy önállóan egyikük se érhesse utol a Fideszt. Mindez teljesen legális, hiszen maguk a választásokat szabályozó törvények adnak rá lehetőséget. Ezek azok a jogszabályok, amelyeket nem fognak megváltoztatni. Ügy lezárva.

De azért az ellenzéki pártok elindulnak a választásokon. A rendszer őket nem fosztotta meg attól a lehetőségtől és annak az előnyeitől, hogy bekerüljenek a parlamentbe.

Így már csak egy kérdés maradt. Amikor a választópolgárokon lesz a sor, akkor azon a vasárnapon vajon felöltöznek –e, hogy elmenjenek a nekik kijelölt szavazókörbe leadni a voksukat, vagy inkább otthon maradnak és azt mondják: Túrót!

 

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő