kezdőlap - Felfedező
 
Választási bojkott: a többség a nem szavazás mellett
A biztos szavazók több mint egy negyede támogatna egy bojkottot, ha a Fidesz nem változtat a választási rendszeren. Ez több mint másfél millió ember. Rajtuk kívül további három millióan bojkottal, vagy anélkül, inkább nem szavaznának.

Még a fideszesek is!

Az Integrity Lab által megrendelt felmérés legmeglepőbb eredménye, hogy még a Fidesz szavazóinak több mint negyede is támogatná, hogy egyik párt se induljon a választáson, amíg nem változtatnak a választási törvényen. A ZRI-Závecz intézet által készített közvélemény-kutatás szerint a pártot választó szavazók ilyen arányban értenek egyet a bojkottal:

  • Fidesz szavazók: 27 %
  • MSZP szavazók: 37 %
  • Jobbik szavazók: 36 %
  • DK szavazók: 34 %
  • Együtt, PM, MLP szavazók: 46 %
  • LMP szavazók: 30 %

A többség nemet mond

Összevetve az adatokat a ZRI-Závecz januári közvélemény-kutatásával (a felmérésekkel kapcsolatos anomáliákról itt írunk részletesen) összesen 1.568.000 olyan választó van a bojkott mellett, aki valamelyik párt támogatójának vallja magát. Ezen kívül a választópolgárok 38 százaléka nem szavazna, ha most lennének a választások. Ez további 3.040.000 ember.

 

Összesen 4.608.000-en maradnának otthon, ha most lennének a választások, vagy azért, mert támogatnák a pártok bojkottját, vagy, mert amúgy sem szavaznának. Ez az összes választópolgár 57,6 százaléka.

 

A bojkott sikere

Egyetlen szervezet sem kampányol a bojkott mellett, csak néhány újságcikkben és televíziós műsorban lehetett eddig olvasni, illetve hallani arról, hogy a jelenlegi választási rendszerben lehetetlen leváltani a kormányt. Mégis az adatok szerint egy választási bojkott, a tisztességes választási rendszer követelésével már most többséget teremtene a politikai elittel szemben.

A szavazók 55 százaléka 2014-ben is a kormány leváltására voksolt. Ennek ellenére a Fidesz hatalmon maradt, sőt, megkapta a parlamenti mandátumok kétharmadát. Ennek oka, hogy a mandátumokat Magyarországon nem a szavazói akarat alapján osztják. A kormányt a jelenlegi választási rendszerben csak úgy lehetne leváltani, ha egyetlen ellenzéki párt önállóan is képes lenne több voksot szerezni, mint a Fidesz. Ez azonban a kampányszabályok miatt lehetetlen.

 

Miközben az ellenzéki pártok évek óta képtelenek növelni szavazóik számát, éppen a választási törvény következtében, a bojkott támogatottsága magától nő.

 

Jelenleg az így kialakult többség látszik az egyetlen esélynek arra, hogy a választópolgárok rákényszerítsék akaratukat a politikai elitre, és elérjék, hogy Magyarországon is egy tisztességes választási rendszer legyen.

A felmérés

A ZRI-Závecz kutatásában arról kérdezték az embereket, hogy egyetértenének –e azzal, hogy a pártok bojkottálják a választást. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a választók mekkora aránya maradna otthon a saját, önálló döntése alapján. Az adatok azonban egyértelműen jelzik, hogy a kevés információ ellenére több millió ember érti, hogy nagy baj van a választási rendszerrel.

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő