kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Vágó Gábor, a matematikai kockázat
Tájékozatlanságból elkövetett hamis reménykeltéssel vádolja Vágó Gábort az Elektor.hu. De nem baj, mert mindjárt elmúlik.

Vágó Gábor azt mondta az ATV-ben (a videón 7.29-től):

„Hogyha elmegy hatmillió ember szavazni, akkor veszíteni fog a Fidesz, mert neki nincsen kétmilliónál egy darabbal több szavazója sem.”

A Fidesznek a legutóbbi választáson 264.780 „darabbal” volt több szavazója, mint kétmillió. Nem tudom, most pontosan mennyi van, de Vágó Gábor sem. Ahogy mást sem tud, például azt, hogyan működik a magyar választási rendszer. Ami volt parlamenti képviselőként eléggé kínos. De nem baj, mindig lehet tanulni. 

2014-ben a Fidesz nem azért került hatalomra, mert többen szavaztak volna rá, mint ellene.

félmillióval kevesebb voksot kapott, mint az ellene induló pártok. Eredmény? A Fidesznek kétszer annyi mandátumot osztottak, mint az ellene induló pártoknak. Kétharmad. 

A matematikai feladvány így hangzik: 

  • Ha a szavazók 55 %-a voksol a Fidesz ellen, és ez arra sem elég, hogy elvegyék tőle a 2/3-ot, akkor hány százaléknak kell ellene szavaznia, hogy elvegyék tőle a hatalmat?

65 % elég lesz? Vagy 70 % kell? Mielőtt Besenyő Pista bácsi felkiáltana, hogy „Noooooooormális?”, „hát miféle rendszer az, ahol a szavazatok többsége, akár kétharmada is kevés lehet ahhoz, hogy leváltsuk a kormányt?”, muszáj megadnom a választ a szöveges feladatra: nem tudjuk. Meglehet 65 % ellenszavazat sem elég. Vagy akár 70 % sem. 

Ebben a választási rendszerben tetszőleges szavazati aránnyal hatalomra kerülhet egy párt, feltéve, hogy elegendő egyéni körzetben kap mandátumot, ott ahol egyébként a voksok tetszőleges arányával lehet mandátumot kapni. 

Mindegy, hogy mit akar a szavazók többsége, és mindegy, hogy mekkora többsége akar mit.

Térjünk vissza Vágó Gábor feladványához!

  • „Elmennek 6 millióan szavazni, ma 2 millió szavazója van a Fidesznek. Ki nyer?”
  • 99,99999… % hogy a Fidesz.
  • Indoklás: Hiába voksol a szavazók elsöprő többsége a kormánypárt ellen, a Fidesznek több szavazója van, mint külön-külön a többi pártnak. És a magyar választási rendszerben ez számít, nem a szavazók többségének akarata.

Van ennél hosszabb indoklás is, itt elolvasható. Röviden összefoglalva: 2014-ben 5 millióan szavaztak, így ha 2018-ban 6 millióan fognak, akkor plusz 1 millió vesz részt a választáson. Eddig egyszerű. De kire szavaz a plusz 1 millió? 

Ha kivétel nélkül mind a Baloldal összefogására (ami vagy lesz, vagy nem lesz), akkor az pont annyi voks, amennyit 2014-ben a Fidesz gyűjtött. De akkor aztán mindnek a Baloldalra kell ám szavaznia! Egy se lehet abban az egymillióban, aki a Jobbikra, vagy az LMP-re húzza be az ikszet. És olyan sem lehet, aki elrontja a szavazólapot, netán a választás napján jön rá, hogy lejárt a személyi igazolványa, ne adj isten, rosszul lesz a szavazóhelyiségben mielőtt leadná a voksát. Egy millióból egyetlen ilyen sem lehet! És persze olyan sem, aki a Fideszre szavaz. 

Ha ezt Vágó Gábor is tudja, akkor „szándékosan elkövetett hamis reménykeltés” ellene a vád. Ha nem tudja, akkor tessék tájékozódni, új, megvalósítható célokat kitűzni, az Elektor.hu pedig örömmel felmenti őt minden vádpont alól. Mert amúgy szimpatikus, csak talán lusta volt felkészüni.

 

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő