kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Vágó Gábor, a matematikai kockázat
Tájékozatlanságból elkövetett hamis reménykeltéssel vádolja Vágó Gábort az Elektor.hu. De nem baj, mert mindjárt elmúlik.

Vágó Gábor azt mondta az ATV-ben (a videón 7.29-től):

„Hogyha elmegy hatmillió ember szavazni, akkor veszíteni fog a Fidesz, mert neki nincsen kétmilliónál egy darabbal több szavazója sem.”

A Fidesznek a legutóbbi választáson 264.780 „darabbal” volt több szavazója, mint kétmillió. Nem tudom, most pontosan mennyi van, de Vágó Gábor sem. Ahogy mást sem tud, például azt, hogyan működik a magyar választási rendszer. Ami volt parlamenti képviselőként eléggé kínos. De nem baj, mindig lehet tanulni. 

2014-ben a Fidesz nem azért került hatalomra, mert többen szavaztak volna rá, mint ellene.

félmillióval kevesebb voksot kapott, mint az ellene induló pártok. Eredmény? A Fidesznek kétszer annyi mandátumot osztottak, mint az ellene induló pártoknak. Kétharmad. 

A matematikai feladvány így hangzik: 

  • Ha a szavazók 55 %-a voksol a Fidesz ellen, és ez arra sem elég, hogy elvegyék tőle a 2/3-ot, akkor hány százaléknak kell ellene szavaznia, hogy elvegyék tőle a hatalmat?

65 % elég lesz? Vagy 70 % kell? Mielőtt Besenyő Pista bácsi felkiáltana, hogy „Noooooooormális?”, „hát miféle rendszer az, ahol a szavazatok többsége, akár kétharmada is kevés lehet ahhoz, hogy leváltsuk a kormányt?”, muszáj megadnom a választ a szöveges feladatra: nem tudjuk. Meglehet 65 % ellenszavazat sem elég. Vagy akár 70 % sem. 

Ebben a választási rendszerben tetszőleges szavazati aránnyal hatalomra kerülhet egy párt, feltéve, hogy elegendő egyéni körzetben kap mandátumot, ott ahol egyébként a voksok tetszőleges arányával lehet mandátumot kapni. 

Mindegy, hogy mit akar a szavazók többsége, és mindegy, hogy mekkora többsége akar mit.

Térjünk vissza Vágó Gábor feladványához!

  • „Elmennek 6 millióan szavazni, ma 2 millió szavazója van a Fidesznek. Ki nyer?”
  • 99,99999… % hogy a Fidesz.
  • Indoklás: Hiába voksol a szavazók elsöprő többsége a kormánypárt ellen, a Fidesznek több szavazója van, mint külön-külön a többi pártnak. És a magyar választási rendszerben ez számít, nem a szavazók többségének akarata.

Van ennél hosszabb indoklás is, itt elolvasható. Röviden összefoglalva: 2014-ben 5 millióan szavaztak, így ha 2018-ban 6 millióan fognak, akkor plusz 1 millió vesz részt a választáson. Eddig egyszerű. De kire szavaz a plusz 1 millió? 

Ha kivétel nélkül mind a Baloldal összefogására (ami vagy lesz, vagy nem lesz), akkor az pont annyi voks, amennyit 2014-ben a Fidesz gyűjtött. De akkor aztán mindnek a Baloldalra kell ám szavaznia! Egy se lehet abban az egymillióban, aki a Jobbikra, vagy az LMP-re húzza be az ikszet. És olyan sem lehet, aki elrontja a szavazólapot, netán a választás napján jön rá, hogy lejárt a személyi igazolványa, ne adj isten, rosszul lesz a szavazóhelyiségben mielőtt leadná a voksát. Egy millióból egyetlen ilyen sem lehet! És persze olyan sem, aki a Fideszre szavaz. 

Ha ezt Vágó Gábor is tudja, akkor „szándékosan elkövetett hamis reménykeltés” ellene a vád. Ha nem tudja, akkor tessék tájékozódni, új, megvalósítható célokat kitűzni, az Elektor.hu pedig örömmel felmenti őt minden vádpont alól. Mert amúgy szimpatikus, csak talán lusta volt felkészüni.

 

még több Kétperces beszólások
 
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
A politikai elemző arról panaszkodik, hogy semmit nem lehet tudni a nyolc párt által javasolt új választási rendszerről, pedig az két hete nyilvános. Ráadásul ennél is nagyobb a baj.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő