kezdőlap - Kétperces beszólások
 
TGM mesterterve
Tamás Gáspár Miklós kitalálta, hogyan szerezzen az MSZP egymillióval kevesebb szavazatot, mint a Fidesz. És szerinte így lehet kormányt váltani. Ajjaj!

Tamás Gáspár Miklós arról ír a hgv.hu-n, hogy van megoldás a kormányváltásra. Szerinte az ellenzéknek (az ő értelmezésében idetartozik minden, a Jobbiktól balra álló párt) az MSZP kivételével nem kellene elindulni a következő választáson. Helyette a szocialista pártot kellene támogatniuk abban, hogy leváltsa a Fideszt. 

Ha megvalósulna az ötlet, akkor az MSZP-nek nagyjából 1.290.806 szavazata lenne, ami csupán 973.974-el kevesebb, mint amire a Fidesz számíthat.

Kitűnő terv! Mármint arra, hogyan szerezzen a szocialista párt egymillióval kevesebb voksot, mint a Fidesz. Megmagyarázom a számokat.

 

Az ellenzéki összefogás számai

 

Tamás Gáspár Miklós azt javasolja, hogy a Baloldal csinálja ugyanazt, mint 2014-ben, csak pepitában. Akkor a baloldali ellenzéki pártok közösen indultak a választáson, ami azt jelenti, hogy egy jelölő szervezetként szerepeltek a szavazólapokon. Ezzel 1.290.806 voksot gyűjtöttek (25,57 %), és lett 38 mandátumuk a 199 fős Országgyűlésben (19,1 %). 

Ha legközelebb ezen pártok közül csak az MSZP indul el, akkor nem fogják kitalálni, mi lesz. Akkor a baloldal egy jelölő szervezetként szerepel majd a szavazólapokon. Választási szempontból ugyanaz, mint 2014-ben. 

Jó, nem pont ugyanaz. Tamás Gáspár Miklós ellenzékében ugyanis benne van az LMP is, amely legutóbb önállóan indult. Az ő voksaikat is számolva már csak nagyjából 700 ezer szavazattal lenne lemaradva az MSZP a Fidesztől. Kivéve, hogy nem tudjuk, az LMP támogatói szavaznának –e  a szocialistákra. Erre vonatkozó adatunk nincs, ezért lehet, hogy mégis inkább 973.974 szavazattal lenne lemaradva az MSZP a Fidesztől, ha megvalósulna TGM mesterterve. 

 

Elemzői lustaság

 

Vajon Tamás Gáspár Miklós cikkében miért nem szerepeltek ezek a számok? Miért nem jegyezte meg, hogy még ha meg is valósulna az ötlete, akkor sincs kormányváltás, hacsak az MSZP nem képes nagyjából egymillióval növelni a Baloldal 2014-es szavazatai számát (75 %-os növekedés!)? 

Talán nem volt ideje utánanézni. Hogy ellenőrizzem ezt a lehetőséget, elvégeztem egy kísérletet stopperórával. Az elektor.hu-n fent vannak a 2014-es választás adatai, és nekem 10,6 másodpercig tartott megtalálni a szükséges számokat. Amelyek ott vannak a valasztas.hu oldalon is, itt 15,34 másodperc kellett a sikeres kereséshez. 

A kísérlet alapján kénytelen vagyok megállapítani, hogy a szerző vagy elképesztően elfoglalt, vagy elképesztően lusta. Talán vannak egyéb lehetőségek is, de azokra jobb nem gondolni. 

 

Megjegyzés

 

Tisztában vagyok vele, hogy Tamás Gáspár Miklós írása véleménycikk. Azonban erre a műfajra is vonatkoznak szakmai szabályok. Például nem szabad, hogy az írás félrevezető legyen. A szerző ugyan nem közölt hamis információt, viszont kihagyta cikkéből azokat az adatokat, amelyek egyértelműen cáfolják elméletét, miszerint „a megoldás” a kormány leváltására, ha a baloldalon csak az MSZP indul a választáson. És ugye tudjuk, ha az adatok cáfolnak egy elméletet, akkor az elmélet rossz. 

Bárkinek az elmélete lehet hibás. De ha vesszük a fáradságot, hogy kiderítsük, vajon az –e, akkor adunk magunknak egy újabb lehetőséget. Lehetőséget arra, hogy folytassuk a munkát és találjunk egy jó, de legalább egy jobb elméletet. A kudarc az, ha ezt nem tesszük meg.

 

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő