kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Hawking - Heller - filozófia
Heller Ágnes filozófus szerint az ellenzéki pártok egy csónakban eveznek. Együtt süllyednek el, vagy együtt győznek. De nem kell összefogniuk egymással. Vagy mégis. Illetve nem teljesen. De azért igen …

Stephen Hawking vs. Heller Ágnes

Stephen Hawking legszebb mondata a Pink Floyd The Division Bell című lemezén hallható: „All we need to do is make sure, we keep talking”. Megható egy olyan embertől, aki nem képes önállóan beszélni.

Heller Ágnes képes, azt mondja az ATV-ben, hogy a kormány leváltása csak akkor lehetséges, ha tudomásul veszik a pártok, hogy vagy mindegyik győz, vagy mindegyik vereséget szenved. Valószínűleg arra gondol, hogy az ellenzéki pártoknak (mindegyiknek) közösen kellene leváltania a kormányt. De aztán hozzáteszi, hogy „itt különben nem kell összefogásról beszélni”. Tehát nem kell összefogni, de ha tudják, hogy nem tudják egyedül legyőzni a Fideszt, akkor könnyebb legyőzni - mondja. Majdnem olyan világos, mint hogy a filozófia halott.

Amikor természettudósok, köztük Stephen Hawking, erről (mármint a filozófia haláláról) beszélnek, akkor többnyire arra gondolnak, hogy a tudomány elmúlt négyszáz évben kialakult módszertana bizonyította: a világ nem ismerhető meg pusztán gondolkodás által. Ahhoz megfigyelésre, adatgyűjtésre, számolásra és kísérletekre van szükség. Heller Ágnes már az első lépésnél elbukott.

Csak egy x, mondom, csak egy

Ha valaha volt szavazni, akkor látott már szavazólapot, de aligha figyelte meg. Országgyűlési választáson kettőt adnak belőle. Az egyiken a pártok (hivatalos nevükön jelölő szervezetek, amelyek több párt szövetségét is jelenthetik) listájára szavazhatunk. És most tessék figyelni: csak egy helyre szabad behúzni az ikszet. Ilyen a törvény. Sőt, rá is írták a szavazólapra! Magyar választópolgár csak egy jelölő szervezetre (és a másik lapon egy egyéni jelöltre) szavazhat. Ha több helyre is ikszet rajzol, akkor a voksa érvénytelen lesz.

Egy, csak egy jelölő szervezet

Ahhoz, hogy az összes ellenzéki párt együtt váltsa le a kormányt több feltételnek kell teljesülnie. Az első, hogy egyetlen jelölő szervezetként szerepeljenek a szavazólapon. Ehhez előbb tárgyalni, kompromisszumot kötni és megállapodni kell. Majd, hogy a választópolgárok is tudják mire jutottak a pártok, be kell jelenteni az eredményt. Kézfogás a kamerák előtt, mosolygás, váll lapogatás.

Gyurcsány - Vona - Molnár - Szél - Hadházy, jóbarátok

Jelenleg ez azt jelenti, hogy Szél Bernadett, Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor, Molnár Gyula és Hadházy Ákos lapogatja egymás vállát. Ha nem teszik meg, akkor külön jelölő szervezetként szerepelnek a szavazólapon, és a választók nem tehetnek mást, mint hogy választanak közülük  Mert csak egy helyre húzhatják be az ikszet.

Ez van?

Más kérdés, hogy egy tisztességes választási rendszerben a választók abban a biztos tudatban szavazhatnak parlamenti pártokra, hogy mindenképpen megkapják a nekik járó képviseletet. Így aztán ott bármennyi név szerepel a szavazólapon, ha összességében többen voksolnak a Fidesz ellen, mint rá, akkor a kormánypárt megbukik. Nálunk azonban másfajta rendszer van. Hiába akarja a szavazók többsége leváltani a kormányt, a kormány marad.

Ha másnak nem is, Heller Ágnesnek mindenképpen érdemes elmenni kijelölt szavazókörébe a 2018-as választáson, hogy legyen alkalma megnézni, milyen egy szavazólap. Ezzel a tudományos módszertan megfigyelés részét letudhatja. Utána már csak adatokat gyűjteni, számolni és kísérletet végezni kell. Ettől a filozófia nem támad föl, de legalább Heller Ágnes tudja majd, mit beszél. És én is.

 

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő