kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Nép kerestetik
Arról is ők döntöttek, hogy mindenben ők döntenek.

A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után új alkotmányt és választási törvényt fogadott el. Hont András, a hvg.hu-n azt írja, hogy a kormánypárt erre a néptől kapott felhatalmazást.

A Fidesznek akkor kétharmados többsége volt a parlamentben, de nem a választáson. Ott a voksok 52,73 százalékát szerezte meg. A szavazatok alig több mint egykettedéből az akkori választási rendszer miatt lett parlamenti kétharmad. A parlamenti kétharmad pedig az alkotmány miatt tette lehetővé a közjogi berendezkedés megváltoztatását. A Fidesz felhatalmazása tehát ebből a két törvényből származott.

Mindkettő szövegét az Ellenzéki Kerekasztalnál fogalmazták 1989-ben. A jogszabályokat még az év őszén elfogadta a parlament. Azokról a törvényekről, amelyek a Fideszt 2010 után felhatalmazták a közjogi berendezkedés megváltoztatására a következőket tudjuk:

  • Olyan parlament döntött róluk, amely egypártrendszerben megtartott választás után alakult.
  • Olyan pártok javaslata alapján készültek, amelyek 1989-ben nem képviselhették a választókat, hiszen még ki sem írták az első választást, amelyen elindulhattak.
  • Olyan korban döntöttek róluk, amikor azok a fiatalok, akik 2010-ben szavazhattak először országgyűlési választáson, még meg sem születtek.
  • Sem a választási törvényről, sem az alkotmányról nem tartottak népszavazást.

A Fidesz az Alaptörvény és az új választási törvény megalkotásához egyvalakitől biztosan nem rendelkezett felhatalmazással: a néptől.

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő