kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Egymillió? Milyen egymillió?
Karácsony Gergely szerint az ellenzéknek egymillió szavazója van. A valóságban azonban közel háromszor ennyi.

A PM társelnöke az ATV-ben azt mondta: ”Azt is kell látni, hogy az ellenzéknek van ma nagyjából egymillió szavazója, és nagyjából kettő kell ahhoz, hogy választást nyerjen. Van egy ilyen nagyon egyszerű matematikai problémánk, hogy kétszer annyi szavazó kellene az ellenzék mögé."
Ha Karácsony Gergelynek igaza lenne, akkor sok támogatót veszíthetett az ellenzék, amelynek 2014-ben még több mint 2,7 millió szavazója volt. Ha csupán a parlamentbe bekerült pártjaik eredményét nézzük, a pontos szám akkor is 2.580.696.

Lehetséges, hogy Karácsony Gergely ennél frissebb adatokból dolgozik. Az interjú előtti napon tették közzé a ZRI-Závecz intézet közvélemény-kutatását, amely szerint a jelenlegi parlamentben ülő ellenzéki pártokra csaknem 2,9 millióan szavaznának. Az eddig idézett három adat egyike sem egymillió, így vagy a PM politikusa nem képes felismerni az ennél nagyobb számokat, vagy ellenzék alatt nem az ellenzéket érti. Pontosabban, nem az egész ellenzéket.

Mi az ellenzék?

A Jobbik 2014-ben 1.020.476 voksot szerzett, a közvélemény-kutató felmérése szerint most 1.040.000-et kapna. Az egymillió tehát ezúttal stimmel, azonban nem valószínű, hogy Karácsony Gergely a Jobbikra gondol, amikor ellenzéket mond. Talán saját pártcsaládjára, a baloldali összefogásra, amely 2014-ben 1.290.806 szavazatot szerzett, a friss felmérés szerint pedig az akkori szövetséget alkotó pártok ma 1.600.000-re számíthatnának. Nehéz lenne bármelyik számot úgy kerekíteni, hogy egymillió legyen a végeredmény. Még nehezebb lenne megmagyarázni, hogy a teljes ellenzék miért azonos egy bizonyos ellenzéki párttal.

Adatok és kattintások

A Nemzeti Választási Iroda honlapján a Karácsony Gergely számára is néhány kattintással elérhető adatok szerint a 2014-es választáson a kormánypárt 2.264.780 voksot szerzett, az összes többi induló 2.782.583-at. A Závecz intézet 2016 november végi felmérése szintén ott van a világhálón. Eszerint a Fidesz 2.160.000, míg a parlamenti ellenzéki pártok összesen 2.880.000 szavazatra számíthatnának.
Más kérdés, hogy a jelenlegi választási rendszerben hiába voksolnak többen, akár sokkal többen a kormánypárt ellen, a Fidesz akkor is hatalmon marad. Egy dolgot tehát Karácsony Gergely mégis jól mondott: „van egy ilyen nagyon egyszerű matematikai problémánk”.

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő