kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Így lehet megbuktatni a Fideszt
Megtalálták az ellenszert a Fidesz ellen. Nemcsak a kormány, Einstein is bajban van.

Hét év ellenzéki tanácstalanság után Juhász Péter és Czeglédi Zoltán szinte egyszerre fedezte fel, hogyan lehet leváltani a kormányt. Előbbi azt írja a hvg.hu-n: „Egyszerűen csak több szavazatot kell szerezni, mint a Fidesz.” Utóbbi szerint a választási rendszert nem a Fideszre írták: „Az van benne, hogy több szavazatot kell szerezni.” Kár, hogy másnak nem jutott eszébe!

Apró szépséghiba, hogy egyébként nem az van benne. 2014-ben a parlamentbe bekerült ellenzéki pártok jó háromszázezerrel több szavazatot szereztek, mint a Fidesz. Mégis a kormánypárt 133, a többi 66 mandátumot kapott. Mert a rendszerben „ez van benne”.  Czeglédi Zoltán politikai elemző, biztos tudja. 

Ezért feltételezem, hogy sem ő, sem Juhász Péter nem arra gondolt, amit írt, hanem valami másra. Például arra, hogy egy pártnak, egyedül, önállóan kellene több szavazatot szereznie, mint a Fidesz. Ez tehát a stratégia a kormány leváltására. 

Czeglédinek és Juhásznak a fénysebességnél gyorsabb utazásra is lehet javaslata.

Einstein relativitás elmélete szerint ez lehetetlen. De már miért lenne az? A fény sebessége véges, nagyjából 300 ezer kilométer másodpercenként. Ez sok, de a fenti logika alapján 

„egyszerűen csak” fel kell gyorsulni 300 ezer 1 kilométer per másodpercre, és máris gyorsabbak vagyunk, mint a fény! 

Kár, hogy Einsteinnek nem jutott eszébe! Vagy mégis? A fiatal Albert számolgatott, lásd: E=mc2, és az jött ki, hogy 

éppen a fénysebességre való felgyorsulás az, ami lehetetlen!

Végtelen energia kell hozzá, olyan meg nincs.

 

Nem megoldás, feltétel

 

Az „egyszerűen csak több szavazatot kell szerezni” nem a megoldás a Fidesz leváltására, hanem annak feltétele. És a feltétel teljesülésének is vannak feltételei. Röviden összefoglalva:

  • Egy ellenzéki pártnak egyedül meg kell győznie megfelelő számú választót, hogy rá, tehát ne a Fideszre és ne is másik ellenzéki pártra szavazzon, meg hogy egyáltalán szavazzon
  • Ennek feltétele, hogy ez a párt kampányt folytasson
  • Ehhez kell tér, ahol, és idő, amikor meggyőzi a megfelelő számú választót

A kérdés, hogy ezek a feltételek teljesülhetnek –e? Czeglédi Zoltán és Juhász Péter írásaiból úgy tűnik, nekik megvan a válaszuk. És már azelőtt megvolt nekik, hogy feltették volna a kérdést! Ugyanis nem tették fel. 

 

Kampánytér és kampányidő = kampány-téridő

 

De én felteszem a kérdést: lehet –e bármely ellenzéki pártnak elegendő kampányfelülete a megfelelő mértékű szavazatnövekedéshez? Öt adatunk van a válaszhoz: 

  • A kereskedelmi médiában nincsenek politikai reklámok
  • A sajtóban, interneten, fórumokon, nagygyűléseken, szórólapokon mindenki annyit kampányol, amennyire pénze van
  • 2014-ben a Fidesz és a kormány háromszor annyi plakátfelületen hirdette magát, mint a legerősebb ellenzéki párt (Baloldal)
  • A második legerősebb ellenzéki párt (Jobbik) 1,4-szer annyin, mint a legerősebb (Baloldal)
  • A legerősebb ellenzéki párt elleni lejárató plakátkampány értéke nagyobb volt, mint a párt saját plakátkampányáé

Mivel a kampányfelületek elosztásának ezen módját törvények teszik lehetővé, ezért minden adat arra utal, hogy 2018-ban, 2022-ben, és mindig ugyanezt fogjuk látni. A válasz így: 

Egyetlen ellenzéki pártnak sem lehet önállóan elegendő kampányfelülete a megfelelő mértékű szavazatnövekedéshez. 

Nem érhetjük el a fénysebességet, mert végtelen energia kell hozzá. Az meg nincs. Nem szerezhet ellenzéki párt önállóan több szavazatot, mint a Fidesz, mert elegendő kampányfelület kell hozzá. És az sincs.

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő