kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Egymillió új szavazó
Az ellenzéki pártok egymillió új szavazóval akarják megnyerni a választást. Mind ugyanazzal az egymillióval.

Legutóbb Karácsony Gergely, a PM miniszterelnök-jelöltje talált reményt az egymillió „dühös” választópolgárban, aki, bár nem szavazna senkire, de kormányváltást akar. Az ellenzéki politikusok által gyakran emlegetett bűvös szám valós adaton alapul. A Závecz Research februári felmérése szerint ugyanis a pártot nem választók körében tényleg van egymillió ember, aki a kormány távozását „szorgalmazza”. Igaz, ugyanebben a táborban 300 ezren azt szeretnék, ha maradna a kormány.  Utóbbi részt az ellenzéki politikusok ki szokták felejteni beszédeikből. 

 

Elég –e az egymillió?

 

Először is tudnunk kell, mennyi van meg eddig. Mivel a felmérések szerint a pártok támogatottsága csaknem változatlan 2014 óta, nyugodtan használhatjuk a legutóbbi választás adatait, úgyis azok a legmegbízhatóbbak. A meglévő szavazatok: 

  • Fidesz: 2.264.780
  • Baloldal: 1.290.806
  • Jobbik: 1.020.476
  • LMP: 269.414
  • Egyéb: 201.887

A három parlamentbe bekerült ellenzéki erőre összesen 316 ezerrel többen voksoltak, mint a Fideszre. Egy olyan választási rendszerben, ahol a szavazói akarat alapján osztják a mandátumokat ez bőven elég a kormányváltáshoz, hiszen a jelentős többség ezt akarta. A magyar rendszerben viszont arra sem volt jó, hogy a Fidesz elveszítse a kétharmadot a parlamentben. Vajon további egymillió ellenzéki voks elegendő –e, hogy elveszítse a hatalmat? 

Igen, de csak akkor, ha egy ellenzéki erő, egyedül szerez több voksot, mint a Fidesz. A Baloldalnak ehhez nagyjából 1 millióval kellene növelnie szavazatai számát. És épp kéznél van egymillió pártnélküli választópolgár, aki kormányváltást akar. Micsoda szerencse! 

Oly csodásan egybeesnek a számok, hogy ellenzéki politikus legyen a talpán, aki nem kezd el reménykedni. 

Az elektor.hu viszont azért van, hogy kérdéseket tegyen fel, és számoljon. 

 

5 millió 25 százaléka és 1 millió 100 százaléka

 

2014-ben nagyjából 5 millió érvényes voksot adtak le, ez 61,73 százalékos részvételi arány. Ha sikerül újabb 1 millió választópolgárt az urnákhoz csábítani, akkor 6 millió szavazat lesz, ami 75 százalékos részvételt jelentene. Az első probléma, hogy 1990 óta a legmagasabb érték 70,53 % volt (2002-ben). 

Az új 1 millió szavazathoz rekord részvételre lenne szükség a választáson! 

A kampányszabályok miatt ez aligha fog sikerülni, de elvileg nem lehetetlen, ezért lépjünk túl rajta. Nézzük, hogy a meglévő szavazatoknál hogyan állunk. 

  • Fidesz: 45 %
  • Baloldal: 25,5 %
  • Jobbik: 20,2 %
  • LMP: 5,3 %
  • Egyéb: 4 %

Az első 5 millió szavazatnak a Baloldal nagyjából a negyedét szerezte meg. 

Ahhoz, hogy utolérje a Fideszt, az új egymillió voks 100 százalékát kellene megkapnia! 

Egyetlen új szavazó sem lehet, aki más pártot választ, vagy véletlenül érvénytelen voksot ad le, mert akkor bukott a kormányváltás. Matematikailag nem kizárt, viszont a fizika törvényeinek ellentmond a szavazatok ilyen megoszlása. 

A jelenséget úgy hívják entrópia, de a részletektől megkímélem az olvasót, mert nem kell elméleti fizikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, az 1 millió új szavazatot elképesztően (tényleg elképesztően!) sok kombinációban lehet elosztani a pártok között, és ezek közül csak egyetlen olyan létezik, amely kormányváltáshoz vezet. 

Ennél még az is valószínűbb, hogy megnyerjük a lottóötöst, nem egyszer, hanem minden héten életünk végéig. 

Ez az oka annak, hogy ilyen jelenséget soha nem tapasztalunk. Annyira valószínűtlen ugyanis, hogy az univerzum 14 milliárd éves kora sem elegendő ahhoz, hogy akár csak egyszer előforduljon. Nem velünk, hanem bárhol a világegyetemben. 

 

És ha mégis elég?

 

Ráadásként adjunk némi esélyt a kormányváltásra, és tegyük fel, hogy a meglévő 5 millióhoz érkező új résztvevőknek, ha nem is a 100, de az 50 százaléka választja a Baloldalt. Nagyvonalú ajánlat, hiszen az első 5 millión belül 25 % az arányuk. Tegyük fel, hogy az urnáknál újonnan feltűnő polgároknak csupán 20 százaléka voksol a Fideszre, ami szintén nagyvonalú, hiszen a meglévőknél 45 százalék választja őket. 

Így viszont 2 millió új szavazó kell a Baloldal 1 millió új voksához. 

De ez sem elég, hiszen közben a Fideszre is pottyant újabb 400 ezer. Ennyivel még mindig vezetnek. 

Legyen akkor 3 millió új szavazó. A Baloldalnak ez plusz 1,5 milliót, a kormánypártnak plusz 600 ezret hoz. Ez sem jó, mert a Fidesz még mindig vezet 100 ezer szavazattal. (Persze csak a Baloldal előtt, hiszen összességében már 4,1 millióan szavaznának az ellenzékre, és csak 2,9 millióan a Fideszre, de hála a választási rendszernek utóbbi így is hatalmon marad.)

Ha viszont 3,5 millió új szavazó van, akkor a Baloldal már megelőzi a kormánypártot 50 ezer vokssal!

Ehhez azonban 8,5 millió embernek kellene szavaznia, holott alig 8 millió választópolgár van. 

Így aztán ez matematikai képtelenség. Bocs, Karácsony Gergely. 

 

Másik rendszer

 

Arányos választási rendszerben a jelenlegi arányokkal is bukna a kormány. Ha még emlékszünk, a szavazók többsége a Fidesz ellen teszi le a voksát. A mostani rendszert azonban ez nem érdekli. Bocs, választópolgárok.

 

 

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő