kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Botka László nem tudja
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje vagy felkészületlen, vagy lusta. Vagy ugyanezt gondolja a választókról. Mindenesetre nagy butaságot mondott.

Botka László a Hír tévének adott interjút, és ebben a következő mondat hagyta el a száját:

„2010-ben Orbán Viktor nem tombolán nyerte a kétharmadot, és akkor, ha még emlékeznek rá, akkor a régi demokratikus, arányos választási rendszer volt.” (A videón 7:16-tól.)

Hát, nem az volt. A választási rendszereket két fő kategóriába sorolhatjuk:

arányos vagy aránytalan.

Nem olyan nehéz megjegyezni, hogy a miénk melyik. Illetve, hogy melyik volt. Különösen Botka Lászlónak, aki 20 évig ült az Országgyűlésben, mint képviselő. 

Magyarországon a rendszerváltás óta mindig aránytalan választási rendszer volt.

A korábbi és a mostani különbségeiről itt írtunk.

Lehetséges lenne, hogy Botka Lászlót 1994 és 2010 között úgy választották meg 5-ször parlamenti képviselőnek, hogy ő mindvégig azt hitte, arányos a választási rendszer?

Ha igen, akkor két lehetőség van:

  • Botka tett kísérletet arra, hogy megtudja, milyen volt a választási rendszer, de nem értette meg, amit olvasott, illetve, amit mondtak neki.
  • Botka 20 éven át kísérletet sem tett arra, hogy kiderítse, milyen választási rendszerben választják meg képviselőnek.

Előbbi esetben az MSZP miniszterelnök-jelöltje buta, utóbbi esetben lusta. De van egy harmadik lehetőség is:

  • Botka László pontosan tudja, hogy az előző rendszer is aránytalan volt, mégis ennek az ellenkezőjét mondja.

Ebben az esetben tudatosan félrevezeti a választókat. Köznapi kifejezéssel ezt úgy mondják, hazudik. De miért tenne ilyet?

 

Botka és a választás

 

Botka László néhány hónapja már elsütött egy hasonló mondatot, akkor az ATV-ben úgy fogalmazott, hogy a Fidesz „2010-ben még a demokratikus választási szabályokkal szerzett kétharmadot”. 

Talán szóltak neki a kommunikációs tanácsadói, hogy ezt többet ne tegye. Ha ugyanis az előző választási rendszert „még” demokratikusnak nevezi, abból egyenesen következik, hogy a mostanit már nem tartja annak. Így előbb-utóbb feltehetik neki a kérdést: 

Ha nem tartja demokratikusnak a választási rendszert, akkor miért indul el?

Ha viszont változtat a szóhasználaton, és az előző rendszert inkább „arányosnak” nevezi, akkor megúszhatja a számonkérést.

Botka talán azt gondolta, hogy a nézők úgysem tudják, milyen volt a rendszer, így senki nem veszi észre a „tévedését”.

Részben igaza is volt, ugyanis Kálmán Olga műsorvezető néma csendben tűrte, hogy az ország vezető ellenzéki politikusa ekkora butaságot mondjon. Vajon mi egyebet mondhatott volna még reakció nélkül Botka László: „a Föld lapos”; „az elektron töltése pozitív”, „a kisbabákat férfiak szülik”?

Ha a nyájas olvasó, Botka Lászlóval ellentétben kíváncsi rá, mi micsoda, akkor az arányos választási rendszerről itt olvashat, az aránytalanról itt, a magyar rendszerről, ami aránytalan most és az volt régen is, itt.

 

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő