kezdőlap - Kétperces beszólások
 
Borókai Gábor és a 40 képviselő
Borókai Gáborral valószínűleg nem az a baj, hogy nem tud számolni. Inkább hallott valakitől, valamit, majd elismételte a tévében, anélkül hogy előbb utánanézett volna. És anélkül, hogy előbb gondolkodott volna.

Borókai Gábor azt mondja a Hír tévében (a videón 25:00-tól), hogy ha az ellenzék a következő választáson 35-40 egyéni körzetben nyerne, akkor máris koalíció kényszerben lenne a Fidesz (értsd: nem kapná meg az összes parlamenti mandátum többségét). Íme egy szöveges feladat: ha Magyarországon 106 egyéni körzet van, és az ellenzék 40-ben nyer, akkor hány hely marad a Fidesznek? Ha a válasz 66 (annyi), és ha a parlament teljes létszáma 199 (annyi), akkor még hány mandátum kell a Fidesznek listáról ahhoz, hogy többsége legyen a törvényhozásban? Igen, még 34.

A legutóbbi választáson a Fidesz a listás szavazatok 44,87 százalékát szerezte meg. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint 44 - 60 százalékra számíthat. A kormánypárt ezzel 36 – 51 helyet kapna listán. Vagyis összesen 102 – 117 parlamenti mandátuma lenne. 102 / 199 = 51,26 % = parlamenti többség. Nincs koalíció kényszer.

Az ismert adatok alapján ráadásul a Borókai Gábor (vagy valamelyik ismerőse) által megálmodott 35 – 40 ellenzéki mandátum is aligha jön össze. 2014-ben a Fidesz az egyéni körzetekben a szavazatok 44,11 százalékával elhozta a helyek 90,57 százalékát! Az eredményük: 106/96. A Baloldal ugyanitt 26,85 százalék szavazattal 106/10-et produkált. A Jobbik 20,39 százalékkal 106/0-át, az LMP 4,97 százalékkal szintén 106/0-át.

Ugye feltűnt, hogy a szavazók jelentős többsége a kormánypárt jelöltjei ellen voksolt? Mégis a Fidesz kapta a mandátumok elsöprő többségét. A jelenlegi választási rendszerben ahhoz, hogy ez megváltozzon, valamelyik ellenzéki indulónak egyedül, önállóan kellene utolérnie, vagy megelőznie szavazatszámban a kormánypártot.

A Baloldalnak 2014-es szavazatai számát 75 százalékkal kellene növelnie, a Jobbiknak 122 százalékkal, az LMP-nek 740 százalékkal. És ez csupán a növekedés mértéke! Tehát előbb meg kell szerezniük 2014-es szavazataik 100 százalékát, majd még ehhez ennek 75 / 122 / 740 százalékát, hogy legalább utolérjék a kormánypártot. Sok sikert hozzá!

Borókai Gábornak pedig itt van egy kis olvasnivaló. Tessék böngészgetni, és barátkozni a számokkal! Így talán, ha legközelebb hall valakitől valamit, akkor először ellenőrzi az információt, mielőtt továbbadná a tévében. Újságírók szoktak ilyet tenni, menni fog.

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő