kezdőlap - Kétperces beszólások
 
A tanár úr megbukott
Dr. Lattmann Tamás éppen csak belépett a politikába, de már másodszor bizonyítja, hogy elfelejtett felkészülni.

Lattmann Tamás Facebook oldalán tette közzé politikai programját, melyben azt írja, hogy valódi esélyegyenlőséget nyújtó választási rendszerre van szükség. Nehéz nem egyetérteni vele. A baj az, hogy így folytatja: „A mostani, a Fidesz érdekében kialakított választási rendszert arányos, kétfordulós rendszerré kell alakítani …”

Dr. Lattmann Tamás nem érti, hogy a rendszer arányosságának semmi köze a választási fordulók számához.

A fordulók száma ott kerül szóba, ahol egyéni jelöltekre lehet szavazni. Amennyiben a parlamentbe csak egyéni körzetekből vezet az út, akkor a választási rendszer nem lehet arányos.

Ennek oka, hogy minden körzetben csak egy képviselői helyet osztanak ki. Aki ezt elnyeri, megkapja az itt megszerezhető mandátumok 100 százalékát. Ha azonban több jelölt is kap szavazatot, akkor egyikük sem szerezheti meg a szavazatok 100 százalékát.

 

Teljesen mindegy hány fordulót tartanak, az eredmény mindig az alsó ábrán látható napocska lesz. Ugyanis az a jelölt, aki több szavazatot szerez, mint bármely ellenfele megkapja a körzetben kiosztható mandátumok 100 százalékát. Egyből egyet. A többiek, függetlenül attól, hogy mennyi voksot szereztek, nem kapnak semmit. Az egyéni körzetekben lehetetlen megoldani, hogy a mandátumok aránya megfeleljen a szavazatok arányának. A torzulások összeadódnak, és ezt eredményezik.

 

Egy választási rendszer csak akkor lehet arányos, ha van lista is.

Ha egyéni jelöltekre és listákra is szavazhatunk, akkor a rendszer vegyes. Ettől azonban még a mandátumok kiosztása lehet aránytalan, ilyen a magyar szisztéma, vagy arányos, ilyen a német. Utóbbi esetében úgy oldják meg az arányosságot, hogy

a pártoknak minden mandátumukat, szavazati arányuknak megfelelően, listáról osztják ki. Majd ezekből levonják az egyéniben már megszerzett helyeket.

Arányos rendszerben ezért idő- és pénzpocsékolás egynél több fordulóval bajlódni. Németorrszágban nem is teszik.

Lattmann Tamásnak igaza van abban, hogy a jelenlegi választási rendszert a Fidesz érdekében alakították ki. Ezzel azonban nem mondott újat. A választási rendszert ugyanis a Fidesz alakította ki. Egyedül, a többi párt és a választópolgárok megkérdezése nélkül. Utóbbiaknak az Alaptörvényben meg is tiltotta, hogy beleszóljanak abba, miként akarnak szavazni. Ezek után aligha meglepő, hogy a rendszer kizárólag a Fidesz érdekét szolgálja.

Egy kérdés maradt: ha Lattmann Tamás nem érti, hogy mit jelent a programjában megígért arányos választási rendszer, akkor vajon hogyan valósítja meg?

még több Kétperces beszólások
 
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha negyven körzetben nyer az ellenzék, akkor a Fidesz nem tud kormányt alakítani. Karácsony Gergely viszont már most nem tud számolni.
Amikor az EU ellen harcol a magyar kormány, akkor a mikrochip ellen harcol.
Egy olyan országban, ahol nem a választók döntenek a parlament összetételéről, és ahol a legfontosabb kérdésekben tilos a népszavazás, a Demokratikus Koalíció megfosztaná szavazati jogától a határon túli magyarokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő