kezdőlap - Interjú
 
Itt az asztalra kell csapni
És megkérdezni, hogy maguk idáig mit csináltak, mondják az Európa Blokk Facebook csoport alapítói, akik választási bojkottot hirdetnek. Beleszólási jogot, igazságos rendszert akarnak, ahol a szavazókon múlik az eredmény.

 

 - Mit jelent pontosan Facebook csoportjuk borítóképén az iksz? 

 

Balogh Tibor: Azt hogy nem veszünk részt a választásokon. Szerintünk ez egy eltorzított választási rendszer, amelynek az eredménye nem lehet igazságos, nem fejezi ki a nép akaratát. Úgy gondoljuk, hogy ha négyévenként összesen egy alkalmunk van a politikába beleszólni, akkor legalább az legyen tisztességes. És amíg nem az, addig alapvető erkölcsi elvárás, hogy tisztességtelen dolgokban nem veszünk részt. 

Karádi Vilma: Számomra is morális kérdés. Szívem szerint elmennék szavazni, hiszen ahol lakom, Budapest 13-ik kerülete keményen anti-fideszes, de ez a lejtős pálya elfogadhatatlan, a rendszer csakis a regnáló hatalomnak jó. 

Tibor: Van még egy ok. Az ellenzéki pártok nem kifogásolják ezt a választási rendszert, részt vesznek benne, és az embereket is arra buzdítják, hogy vegyenek részt benne, ezért nincs megfelelő ellenzék, amelyre rábízhatnám magunkat. 

 

 

 - Ez volt tehát a döntésük oka, de van –e valamilyen céljuk ezzel?

 

Vilma: A cél a remény, hogy sokan fognak csatlakozni hozzánk. A rendszer azért is ilyen felháborító, mert mindegy hányan szavaznak, akkor is érvényes az eredmény. Így ha mi, ellenzéki szavazók bojkottáljuk a választást, akkor elméletben a Fidesz 100 százalékos győzelmet is arathat. Magyarul, nem is szabadna eljutni a választásig, még azelőtt változtatni kellene a rendszeren. Éppen Gulyás Márton hirdette meg, és mi egyetértünk vele, hogy egy arányos választási rendszerrel kell a nép akaratát érvényesíteni. 

 

 

 - Látnak arra esélyt, hogy a rendszert 2018 előtt meg lehet változtatni?

 

Tibor: Jobban bízom ebben, mint hogy a 2018-as választáson le lehet váltani a Fideszt. Lehet, hogy mi, akik, ahogy mondtam morális okból a nem szavazást hirdetjük, kevesen vagyunk, de ha a gondolatot el tudjuk hinteni szélesebb körben, akkor egyre többen lehetünk. És azért nem reménytelen a helyzet, mert a választásra jogosultak 40 százaléka eleve el se megy voksolni. Igazából ők vannak a legtöbben. 

 

 - Választási bojkottról beszélünk? 

 

Tibor: Rendszer bojkottról beszélek, aminek része a választási bojkott. A közelmúltbeli tüntetések is ezt a rendszer bojkottot jelentették. 

Vilma: Igen, bizonyos mértékig már elkezdődött, de ez még nagyon gyenge. Ez még csak a Woodstock, annak se volt túl nagy eredménye. Viszont ott kezdődött a lázadás Vietnám ellen, itt Orbán ellen. 

Tibor: Ezeken a tüntetéseken nem beszélnek arról a résztvevők, hogy választani akarnának. Inkább kifigurázzák a rendszert, lásd a Kétfarkú Kutyapárt felvonulása. 

 

 - Úgy érzik, hogy a bojkott irányába változik a közhangulat?

 

Tibor: Igen, a fiataloknak köszönhetően. 

Vilma: Én is egyre több emberrel találkozom, akik elmondják, hogy elegük van, és már nem állnak semmilyen módon a rendszer mögé. 

 

 - Említette, Tibor, azokat a választópolgárokat, akik nem szavaznak. 2014-ben több mint 38 % volt az arányuk. Mit gondolnak, ez meddig mehet fel? Mekkora lehet 2018-ban azok aránya, akik bojkottal, vagy nélküle, de nem mennek el szavazni? 

 

Tibor: 60 százalékot is simán el tudok képzelni. 

Vilma: Én ezen még nem gondolkodtam, de biztos sokan támogatnának egy bojkottot. 

Tibor: Ezzel nyilvánvalóvá válna, hogy ez nem demokrácia. 

 

 - Említették, hogy mi lehetne ennek a következménye a parlamentben, a Fidesz mandátumaránya elérhetné a 100 százalékot, de milyen hatása lenne a bojkottnak ránk, hétköznapi emberekre?

 

Vilma: Mi arra biztatjuk az embereket, hogy a választás napján szavazás helyett jöjjenek ki a Kossuth térre. Ezzel „szavazzanak”. 

 

 - Tehát legyen egy bojkott buli? 

 

Tibor: Igen, ezért is értek egyet a fiatalokkal, hogy bulira veszik az ellenállást. Ezzel nem lehet mit kezdeni, nem lehet belekötni. Ezért is jó ötlet Gulyás Mártontól az igazságos választási rendszer, mint cél. Ezzel levizsgáztatja a pártokat, hogy hajlandóak –e részt venni abban, hogy igazságos választások legyenek. Mert, ha Orbán Viktor erre azt mondja, hogy nem, és a pártok is azt mondják, hogy nekik jó az, ami van, akkor lelepleződnek. 

 

 - Ki is akarják provokálni a reakciót?

 

Vilma: Az írásainkkal mindenképpen, hiszen fenyegetve érezzük magunkat, akár a „viszkető tenyérről”, akár az Országház felfegyverzéséről beszélünk. De akár a kerítésről, ami nem a menekültektől véd, hanem félő, hogy körbevesz bennünket és ugyanolyan vasfüggönnyé válik, ami ’89 előtt volt. 

 

 - Van –e konkrét elképzelésük arról, hogy milyen választási rendszert szeretnének, hiszen rengeteg féle létezik a világon, vagy mindegy milyen, csak igazságos legyen? 

 

Vilma: Legyen igazságos. Nekünk nem is volt még alkalmunk tapasztalni, hogy milyen az, ha van beleszólási jogunk, milyen az a demokrácia. Állítom, hogy a mai napig, ha saját korosztályomból elmegy valaki a polgármesteri hivatalba, ott vigyázzba áll, ahelyett hogy számon kérne. Alázatosan, meghajolva, nagyon szépen kérve próbálja elintézni a dolgait, abban a hitben, hogy így sikerülni fog. Pedig a lényeg nem ez, hanem hogy csapjon az asztalra és kérdezze meg, hogy maguk idáig mit csináltak. Így kellene lennie a politikában is, és emiatt nem megyünk el szavazni sem, mert nem érezzük, hogy rajtunk múlik, hogy mi lesz az eredmény.

 

Az Európa Blokk ezen a néven megtalálható a Facebook-on.

 

még több Interjú
 
A hatalom bebetonozása, vagy az ország rendbetétele? Kisebbségi uralom, vagy igazságos verseny? Tóka Gábor politológussal az új választási törvényjavaslatról beszélgetünk.
Orbán Viktor nem focista, mert nem adja le a labdát – mondja Kukorelly Endre író, költő, aki szerint a magyar értelmiség kómában van. Az LMP volt képviselője felszólító módba tenné a párt nevét: Legyen más a politika!
Az ellenzéki pártok érdemi lépést tettek azzal, hogy elkötelezték magukat a választási reform mellett a Közös Ország Mozgalommal - mondja Haraszti Miklós. Mi lesz ebből? Interjú.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő