kezdőlap - Felfedező
 
UK, France, bejöttek a választási előrejelzéseink
Az Egyesült Királyságban tartott választás eredményei ismét igazolták, hogy a tudomány működik.

Az elektor.hu öt előrejelzést tett közzé az idei választási eredményekre az Egyesült Királyságban, illetve Franciaországban. 

Első előrejelzés:

Az Egyesült Királyságban a győztes Konzervatív párt a voksok 42,4 százalékával a mandátumok 48,9 százalékát kapta meg, míg Franciaországban az első forduló után a La République en Marche a szavazatok 32,32 százalékával elsöprő győzelem küszöbén áll, becslések szerint a mandátumok több mint 70 százalékára számíthat majd. Utóbbi tehát még nem végleges eredmény, meg kell várnunk a második fordulót.

Azonban az Egyesült Királyságban tartott választás is visszaigazolja az előrejelzést, annak ellenére, hogy egyik párt sem kapott önállóan mandátumtöbbséget. A legutóbbi hírek szerint a konzervatívok kisebbségi kormányt alakítanak, de együttműködnek az észak-ír DUP-val. Kettejüknek együtt 328 mandátumuk van, ami 50,46 százalékos arány a parlamentben, ugyanakkor együttes szavazati arányuk 43,3 %. Tehát a voksok kisebbsége is elég a mandátumok többségéhez. Érdekesség, hogy a legutóbbi, 2015-ös választáson a konzervatívok csak 37 % szavazatot szereztek, mégis akkor önállóan megkapták a mandátumok 50,9 százalékát. 

Második előrejelzés:

Az idei választáson nem volt olyan párt az Egyesült Királyságban, amely 5 %-nál magasabb szavazati aránnyal kimaradt volna a parlamentből, így ez az előrejelzés most nem ellenőrizhető. 

Harmadik előrejelzés:

A Liberális Demokrata Párt 2.371.772 szavazattal 12 mandátumhoz jutott, míg a Skót Nemzeti Párt 977.569 vokssal 35-höz. Vagyis kevesebb, mint fele annyi szavazata ellenére utóbbi csaknem háromszor annyi képviselői helyet kapott. (Természetesen ebben szerepe van annak, hogy az SNP kizárólag Skóciában indít jelölteket, de ettől még az előrejelzést igazolják az adatok.)

Negyedik előrejelzés:

Az előrejelzés bejött, ugyanakkor ez csak egy valószínűséget jelölt meg. Korábbi cikkünkben hozzátettük, hogy Franciaországban ennek a kétfordulós rendszer miatt kisebb az esélye, és miután a második fordulót még nem tartották meg, véglegesen nem tudjuk eldönteni, hogy az eredmények ezt visszaigazolják –e. 

Ugyanakkor arról is írtunk, hogy ez az első fordulóra nem vonatkozik, ott akár aránytalanabb is lehet az eredmény, mint az Egyesült Királyságban. A jelenlegi állás szerint ez történt, hiszen Emmanuel Macron pártja a voksok kevesebb, mint egyharmadával a mandátumok kétharmadát is megkaphatja. 

Ötödik előrejelzés:

Bár az esélye kisebb volt, mégis igazolják az eredmények ezt az előrejelzést is. Az Egyesült Királyságban egyik induló sem kapott önállóan többséget a parlamentben. Ez bizonyíték arra, hogy az aránytalan választási rendszer nem eredményez automatikusan „stabil kormányzást”. 

Az idei hollandiai választásokról szóló pontos előrejelzéseinket és azok összehasonlítását az eredményekkel itt nézheti meg.

 

 

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő