kezdőlap - Felfedező
 
Távol a szavazófülkétől
Itthon a legközelebbi szavazókörig néhány száz métert kell megtenni. A külföldön dolgozóknak is néhány százat, csak kilométerben.

Nagyjából 250 méterre lakom a szavazókörömtől. Oda-vissza 500 méter séta. Onnan viszont, ahol most vagyok, egy tiroli faluban több száz másik magyarral, 202 kilométer a legközelebbi külképviselet, ahol szavazhatnék. Oda-vissza 404, biztos nem séta.

A különbség 800-szoros. Számolhatunk másként is. Otthon egy átlag választónak elmenni a szavazókörébe, leadni a voksát, majd hazaérni nagyjából tíz percig tart. Itt ennyi idő alatt a szavazókörig vezető út kevesebb, mint tíz százalékát tenném meg. Mivel van autóm mindent beleszámolva (megállok egyszer tankolni, és/vagy autópálya matricát venni, parkolás, egyebek) oda-vissza nagyjából hat órámat venné igénybe, hogy megtegyem azt, ami otthon tíz perc. Vagyis, hogy egy szavazócédulát bedobjak egy urnába. Személyesen! Levélben ugyanis nem adhatom fel, nem engedi a törvény.

 

Külképviseleti szavazás

 

Az Index február 4-én közölt cikke szerint addig 3.187-en jelezték, hogy külképviseleten szavaznának. Az nem derül ki az írásból, hogy mihez képest. Nem is tudjuk pontosan, hogy hány magyar él, dolgozik külföldön. 

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból azonban lehet következtetni arra, hol élhetnek a legtöbben. A listavezetőnek London tűnik, ahol eddig 620-an jelezték, hogy az ottani külképviseleten szavaznának, a második München, ott 297-en. Ehhez képest a szintén nagy népességű Barcelonában csak 64-en, Rómában 55-en. További számok: 

  • Berlin: 235
  • Stuttgart: 230
  • Bern: 203
  • Düsseldorf: 134
  • Manchester: 124
  • Dublin: 116
  • Stockholm: 75
  • Bécs: 61

A számokból úgy tűnik, hogy a legtöbb magyar a brit szigeteken, valamint Németországban, és Ausztriában dolgozik. (A bécsi adat ne tévesszen meg senkit, Ausztria keleti része elég közel van ahhoz, hogy érdemes legyen inkább otthon szavazni, míg azoknak, akik a nyugati oldalon dolgoznak München lenne a legjobb választás.) 

Tegyük hozzá, hogy minden városnál érdemes számolni a külképviseleti dolgozókkal is, Londonban 25-en vannak, akik feltehetően szintén ott szavaznak majd. 

 

Hány százalék?

 

Becslések szerint csak a brit szigeteken legalább 100, de lehet, hogy 200 ezer magyar él, illetve dolgozik. Közülük eddig 860-an jelezték, hogy valamelyik külképviseleten szavaznának (London, Manchester, Dublin). Optimista becslés szerint ez 0,86 %. És nem biztos, hogy ők mind szavaznak!

London nagyváros. Tényleg! Lakossága több mint négyszerese, mint Budapesté. És ebben a nagyvárosban egy helyen lehet szavazni. Képzelje el, hogy ön a gazdagréti lakótelepen él (ott forgatták a Szomszédok című sorozatot), és valahol a Hősök tere környékén kell szavaznia. Aligha férne bele tíz percbe. 

Az adatok folyamatosan változnak. Január 23-ig Londonban és Manchesterben még csak 194-en regisztráltak, február 6-ára már 744-en. Naponta átlagban 39-el növekszik a szám ott, ahol a legnépesebb és legsűrűbb a magyar közösség. A végső határidőig, ami március 31-e, akár további kétezerrel is növekedhet! 

A választás előtt egy héttel lesz Húsvét, így elképzelhető, hogy néhányan hazajönnek, és még itthon lesznek április 8-án, vagyis nem kizárt, hogy mindent összeadva a külföldön dolgozó magyarok körében akár 10, vagy talán 20 %-os is lehet a választási részvétel! 

 

Külhoni vs. külföldön dolgozó magyar

 

A 2014-es választáson a külhoni magyarok körében (akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, így szavazhatnak levélben, igaz, csak listára, egyéni jelöltekre nem) 66,42 %-os volt a részvételi arány. 

Ha a brit szigeteken 100 ezer magyar él, akkor március végéig 66.420-nak kell regisztrálnia ahhoz, hogy elérjék ugyanezt a szintet. Eddig 860 regisztrált. 

És mindez 2018-ban, amikor pénzt utalhatok, részvényekkel kereskedhetek az interneten, de a szavazatomat nem adhatom le levélben.

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő