kezdőlap - Felfedező
 
Plakátháború
Jól nézze meg ezeket a fotókat, mert ha jövőre nem ugyanezt látja a magyar utcákon, akkor a Fidesz nemcsak 2018 után marad hatalmon, hanem addig, ameddig akar. Képes riport.

Ez az írás nemcsak egy cikk, hanem egy tudományos kísérlet első része. Célja, hogy kiderítse, vajon Magyarországon leváltható –e a kormány választások útján. Ennek egyik feltétele, hogy legyen kampány, amihez minimálisan az szükséges, hogy a választók tájékozódhassanak és a kampányfelületekhez minden párt egyenlő hozzáférést kapjon. Összehasonlító elemzés következik.

 

Választási kampány

 

A hétvégén választást tartanak Ausztriában, ezért kíváncsi voltam, vajon ott teljesülnek –e a demokrácia alapfeltételei. Találomra választottam egy osztrák várost, hogy megnézzem, mi látszódik a kampányból.

Jobbra, balra választási plakátok.

 

Ha Ausztriában demokrácia van, akkor a következőt kell látnom:

  • Sok plakát van az utcákon, hogy a választók tájékozódhassanak
  • A nagy pártok egyenként nagyobb felületen hirdetik magukat, mint a kisebbek, hiszen előbbieknek több a pénzük tagdíjból, állami támogatásból, stb.
  • A nagy pártok egymáshoz viszonyítva többé-kevésbé ugyanakkora felületen hirdetnek, hiszen ezt törvények garantálják számukra

 

A plakátok száma

 

Három osztrák kisváros van hozzám viszonylag közel: Fürstenfeld, Oberwart és Oberpullendorf. Utóbbit választottam. Nemcsak a városra böktem rá véletlenszerűen, hanem azon belül is találomra haladtam. Mértem a megtett távolságot, és közben számoltam a plakátokat. Ahol tudtam, megálltam és fotókat is készítettem. Oberpullendorfban 3 ezren élnek.

Oberpullendorf, bevezető út. A képen zöld nyilakkal jelöltük a választási plakáthelyeket. Vajon egy magyarországi kisvárosban ugyanilyen sok plakátot látunk majd a 2018-as kampányban?

 

Amikor beértem Oberpullendorba a fenti látvány fogadott (mínusz zöld nyilak). Elég nyilvánvaló volt, hogy hamarosan választás lesz. 

Ugyanaz az út a másik oldalról. Itt minden plakáthely kétoldalas, az óriásposzterek szemből kitakarják egymást, ha kifelé megyünk inkább az SPÖ-t, ha befelé, akkor inkább az FPÖ-t látjuk.

 

Az autóm számlálója 638,9-en állt, amikor beértem a városba. Ezután találomra tettem egy kört, és vezetés közben számoltam. Amikor az utolsó plakát mellett elhaladtam 642,3-en állt a számláló. 

  • 3,4 kilométert tettem meg és 40 kampány plakátot számoltam.
  • Átlagosan 85 méterenként volt egy választási poszter.

A plakátok a legforgalmasabb utak mentén és a kereszteződésekben tömörültek. Az első feltétel tehát teljesült, az oberpullendorfiak bőven láthatják a jelölteket és a pártok legfontosabb üzeneteit.

 

A plakátfelületek eloszlása

 

6 szimpla és 2 dupla méretű óriásplakátot láttam (utóbbiak kétszer olyan szélesek, mint előbbiek), ezen kívül 32 kisebb plakátot. Ezeket az erre a célra készített fa- vagy fémlemezekre ragasztják, vagy a földre támasztják, vagy egy fához rögzítik. 

Az FPÖ a fákra rögzíti kisebb posztereit, de a háttérben (jobbra) látszik, hogy óriásplakátot is használ.

 

A plakáthelyek száma 22. Ezekből 18 kétoldalas, 4-nek viszont csak az egyik felén van poszter. Összesen tehát 40 plakát (18 x 2 + 4).

A zöld párt a fák helyett fémlemezre ragaszt. Magyarországon mindkét megoldást önálló hirdető berendezésnek minősíthetik, így a helyi önkormányzat törvényesen megtilthatja a pártoknak hasonló plakátok kihelyezését.

 

Nézzük, melyik párt, hány helyen és mekkora felületen hirdeti magát azon az útvonalon, amelyen végigmentem Oberpullendorfban: 

SPÖ: 19 db: 3 szimpla óriás, 16 kicsi

FPÖ: 10 db: 2 szimpla óriás, 8 kicsi

FLÖ: 6 db: mind kicsi

GRÜNE: 3db: 1 szimpla óriás, 2 kicsi

ÖVP: 2 db: mindkettő dupla óriás 

Az FPÖ jól látható helyekre teszi plakátjait. A háttérben (balra) három választási óriásposzter, amelyek viszont csak akkor láthatók, ha kifejezetten odanéz az ember, kivéve az ÖVP hirdetését, ami dupla méretű óriás. 

 

A számok alapján a kisebbik kormánypárt, az SPÖ dominál, azonban az ellenzéki FPÖ plakátjai sokkal látványosabb helyeken vannak, olyannyira, hogy az volt az első benyomásom, nekik van a legtöbb. Meglepő, hogy Ausztria legnagyobb pártjának, a kormányzó ÖVP-nek van a legkevesebb plakátja, igaz, az a kettő óriás és dupla méretű (az egyik egy forgalmas körfogalomban, nem lehet nem észrevenni). A kivitel is más: az ÖVP elnöke, Sebastian Kurz drága zakóban, telefonnal a kezében ül egy autó anyósülésén. 

Három óriásplakát, három különböző párt. Magyarországon a 2014-es kampányban a legerősebb ellenzéki induló hiába szeretett volna ilyen felületeken hirdetni, volt ahol még árajánlatot sem kapott a plakáthelyek tulajdonosától.

 

Mivel Ausztriában arányos a választási rendszer, számolhatjuk kormánypártok – ellenzék összevetésben is a plakátokat:

Kormánypártok: 21 db: 5 óriás (3 szimpla, 2 dupla), 16 kicsi

Ellenzéki pártok: 19 db: 3 óriás (mind szimpla), 16 kicsi

Csaknem egyenlők az oldalak. Ha a láthatóságot nézzük, akkor az ellenzéki FPÖ dominál. Ráadásul változatosak is a plakátjai: van pártelnökös, helyi jelöltes, valamint feliratos, erős üzenettel. 

A plakátok száma, mérete és láthatóság alapján Oberpullendorfban az SPÖ és az FPÖ kampányol a legerőteljesebben, ugyanakkor eltéveszthetetlenül jelen van az ÖVP, a GRÜNE és az FLÖ is.

Egy kilométerre Oberpullendorftól.

 

Csak az oberpullendorfi útvonalamra eső plakáthelyeket írtam be a statisztikába, de a városon kívül is muszáj észrevenni, hogy hamarosan választás lesz. A gyorsforgalmi út lehajtójánál lévő körforgalomnál 6 db választási óriásplakátot láttam. 

Ugyanaz a körforgalom. Itt az ellenzéki FLÖ nemcsak felirattal, fotóval is hirdeti magát. 

 

A környékbeli falvakon néhány éve még komoly átmenő forgalom volt, de amióta megépítették az elkerülő utat csak a helyiek maradtak. De szavazni ők is fognak. 

Az út és a járda minőségén látszik, hogy ez itt Ausztria legkevésbé gazdag része. Oberloisdorfban néhány éve még nagy volt az átmenő forgalom, ma már a madár se jár erre, de választási plakát itt is van.

 

Magyarország

 

Ugyanezt a kísérletet elvégzem a jövő évi választások előtt néhány nappal Magyarországon is. Találomra választok egy kisvárost, ahol véletlenszerűen autózom egyet, és dokumentálom, amit látok.

Valószínű, hogy az eredmény itthon más lesz, mint Ausztriában.

Magyarországon az önkormányzatok, illetve a köztéri felületek tulajdonosai törvényesen megtilthatják a pártoknak, hogy plakátokat helyezzenek ki a kampány során. (Erről bővebb elemzés itt, 42-43. oldal.) 

Nálunk elsöprő kormánypárti fölény a plakátpiacon. Forrás: kepmutatas.hu.

 

A 2014-es kampányban a Fidesz, a kormány és az őt támogató CÖF csaknem pont annyival előzte meg az ellenzéki pártokat a plakátfelületeken, mint amennyivel több parlamenti mandátumot kapott a választás után. Ehhez köze van az aránytalan választási rendszernek is. Míg Ausztriában, ha összeadjuk a pártok szavazati, majd mandátum arányait, akkor a két eredmény egyenlő lesz, addig nálunk a Fidesz jóval kevesebb vokssal, mint az ellenzéki pártok több mint kétszer annyi képviselői helyet kapott. Így még ha egyenlő is lenne a plakátfelületek elosztása kormánypárt és ellenzék között, az is a Fidesznek kedvezne. 

2014-ben a legerősebb ellenzéki erő a Baloldal volt, mégis a Jobbik csaknem másfélszer akkora plakátfelületet használhatott a kampányban. Forrás: kepmutatas.hu.

 

Míg Oberpullendoprfban jól látszottak a legerősebb ellenzéki párt, az FPÖ plakátjai, addig Magyarországon 2014-ben a Baloldal még a Jobbiktól is messze lemaradt. 

A magyarországi kampányszabályokról szóló cikkünket itt találja. 

Részletes elemzés itt (42-49. oldal). 

 

A kísérlet

 

Felmerülhet az olvasóban, hogy a fent közölt felmérés nem reprezentatív, ezért nem is releváns. Hadd magyarázzam meg egy példával, hogy miért fogadható el mégis tudományos kísérletnek. 

Tegyük fel, hogy idegen bolygóról érkező lények a Balaton mellett landolnak. Látják, hogy folyékony, de nem tudják, milyen anyagból van. Lehet víz, metán, fém, stb. Egyéb tulajdonságai alapján arra tippelnek, hogy víz. Ahhoz, hogy ellenőrizzék feltevésüket, nem kell megvizsgálniuk a tó összes molekuláját. Elegendő, ha egy találomra kiválasztott helyen belemerítenek egy poharat, és annak tartalmát elemzik. Ha arra jutnak, hogy a mintában lévő molekulák 99 %-a H2O, akkor biztosak lehetnek benne, hogy a tóban nemcsak van víz, hanem az víz. Ennek oka, hogy elképesztően kicsi a valószínűsége annak, hogy bármely más mintán különböző eredményt kapjanak. Egy pohár vízben ugyanis több molekula van, mint ahány pohár vizet az emberiség története során az összes eddig élt ember összesen megivott. Sokkal több. Vagyis, ha a minta 99 %-ban H2O-t tartalmaz, akkor elképesztően valószínűtlen, hogy bármely más minta ettől jelentős mértékben eltérjen. 

A mi esetünkben a számok nem ilyen csillagászatiak, de lényegében ugyanerről van szó. Ausztriában több ezer település és több száz város van. Ha véletlenszerűen kiválasztunk egyet és azt tapasztaljuk, hogy a plakátfelületek száma nagy, és azokon a demokratikus követelményeknek megfelelően osztoznak a pártok, akkor elképesztően valószínűtlen, hogy ez bárhol másutt ne így legyen. Ami nem zárja ki a variációs lehetőségeket. Ha egy turizmusból, vagy iparból élő városba mentem volna, valószínűleg több ÖVP plakátot látok, hiszen ez egy polgári párt. És talán kevesebb GRÜNE posztert, hiszen az meg egy zöld, vidékhez, mezőgazdasági területekhez jobban kötődő szervezet. A lényegen azonban ez nem változtat: Ausztriában sok a plakát, jól láthatóak, és a plakátfelületeken a demokratikus normáknak megfelelően osztoznak a pártok. 2018-ban meglátjuk, hogy mi a helyzet Magyarországon. 

 

Ausztria legnagyobb pártja, és egyben kormánypártja az ÖVP, koalíciós partnere az SPÖ, amely a 2013-as választáson a második lett, a friss felmérések szerint most csak a harmadik helyen áll. Helyet cserélt az FPÖ-vel, amely a kutatások alapján feljött a második helyre. A GRÜNE 2013-ban még a negyedik legerősebb párt volt, 12 % fölötti eredménnyel, most a bejutási küszöbön mérik (a párt korábbi elnöke kilépett és PILZ néven új pártot alapított). Az FLÖ új párt, vezetői az FPÖ-ből váltak ki, most úgy tűnik, hogy nem kerülnek be a parlamentbe. A fenti listán nem szerepel a NEOS és PILZ, mert egyetlen plakátjukat sem láttam azon az útvonalon, amelyen végigmentem. Mindkét pártot a 4 %-os küszöb környékére mérik.

 

Oberpullendorf (Felsőpulya) 1975 óta város, honlapja szerint ma már „több mint 3 ezer lakója van”. Ami azt jelenti, hogy negyedakkora, mint Kőszeg. Népessége Magyarországon egy éppen csak városnak, vagy egy nagyobb falunak felel meg. Ugyanakkor a környék falvaiban élők számára központi a szerepe: itt van hivatal, benzinkút és bolt. Tehát a helyieken kívül sokan járnak be rendszeresen Oberpullendorfba.

 

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő