kezdőlap - Felfedező
 
Holnap választás Hollandiában, eredmény már ma
Ma még csak március 14-e van, de a március 15-i holland választás egyes eredményei már most előre jelezhetőek. Ilyen egy arányos választási rendszer.

A legutóbbi választáson Hollandiában a szocialista párt háromszor annyi szavazatot szerzett, mint a keresztény unió. Előbbi párt aztán 15, utóbbi 5 képviselői helyet kapott a parlamentben, vagyis mandátumaik aránya pontosan megegyezik szavazataikéval.

Az egybeesés nem véletlen. Arányos választási rendszerben, ha egy párt háromszor annyi szavazatot szerez, mint egy másik, akkor háromszor annyi mandátumot kap. Ha négyszer annyit, akkor négyszer annyit, és ha 1,87-szor annyit, akkor (nagyjából) 1,87-szor annyit. Felírhatjuk egyenletben is:

Psz / P’sz = Pm / P’m

Az egyenlet két oldala között lehetnek apró eltérések. Ennek oka, hogy több millió szavazatot kell átváltani néhány száz mandátumra, így az eredmény jó eséllyel tört szám lesz. A parlamenti képviselők azonban emberek, így a törteket ki kell egészíteni egész számokra. Előre tudjuk tehát, hogy a holnapi hollandiai választás után:

  • Bármely két parlamenti párt szavazatainak és mandátumainak a hányadosa (nagyjából) egyenlő lesz egymással.

Azt is előre tudjuk, hogy az egyes parlamenti pártok mandátumainak aránya csak kis mértékben tér majd el saját szavazataiknak arányától. A legutóbbi választáson a legnagyobb különbség +0,75 százalékpont volt. Ennek oka, hogy akkor mindössze 0,93 százaléknyi voks esett olyan pártokra, amelyek nem kerültek be a törvényhozásba. Az eltérés kizárólag az ezekre a szavazatokra jutó mandátumok újraosztásából, illetve a már említett kerekítésekből származhat. Mivel Hollandiában nagyon alacsony a parlamenti küszöb, ezért előre jelezhető, hogy:

  • Bármely parlamenti párt mandátumaránya legfeljebb 5, de valószínűbb, hogy maximum 1 százalékponttal tér majd el szavazatainak arányától.

(Minél nagyobb a parlamentből kimaradó pártokra eső voksok együttes aránya annál nagyobb lesz az eltérés mértéke, és fordítva.)

Az arányos választási rendszerek egyik legfontosabb jellemzője, hogy egyetlen parlamenti párt mandátumaránya sem lehet alacsonyabb, mint szavazatainak aránya. Ha egy pártra 25 százaléknyian voksoltak, akkor ez a párt biztosan megkap legalább 25 százaléknyi képviselői helyet. Hollandiában azonban speciális a helyzet. A szokatlanul alacsony parlamenti küszöb, és a törvényhozás alacsony létszáma (150) miatt előfordulhat, hogy egyes parlamenti pártok mandátumaránya néhány tized százaléknyival mégis alacsonyabb lesz, mint szavazataik aránya.

A legutóbbi választáson a 11 parlamenti pártból ez négynél fordult elő. A legnagyobb eltérés -0,6 százalékpont volt. Mivel pontosan ismerjük az eltérés okát, előre tudjuk jelezni, hogy:

  • Kevesebb, mint a parlamenti pártok felénél fordulhat elő, hogy mandátumaik aránya alacsonyabb szavazataik arányánál. Az eltérés mértéke negatív irányban legfeljebb 1 százalékpont lehet.

A holland választás előzetes eredményeit már holnap, március 15-én közli a média. A hivatalos eredményeket március 21-én teszik közzé. Akkor meglátjuk, hogy az adatok egyeznek –e az előrejelzésekkel.

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő