kezdőlap - Felfedező
 
Ebből polgárháború lehet
Ellenzéki szavazók rutinszerűen nevezik birkának a fideszeseket. Tehát állatnak. Lehet rosszabb is.

Szavazásra buzdít Bödőcs Tibor a Comedy Central csatornáján. A videó vicces és hatásos. Bemutat egy asszonyt, Emőkét, aki komplett idióta, de szavazni, azt fog. A lényeg: ha nem akarod, hogy ő döntsön rólad, akkor szavazz te is.

Senki nem mondja ki, de mindannyian tudjuk: Emőke A fideszes szavazó.

És milyen A fideszes szavazó a videó szerint? Abban hisz, hogy a Föld lapos, de abban nem, hogy Ausztrália létezik. Ezen kívül homofób, oltásellenes, nincsenek barátai, és úgy gondolja, hogy a hangyaemberek az ellenségeink.

Senki nem mondja ki, de tudjuk: aki a Fideszre szavaz, csak hülye lehet.

Ezzel új szintre, a nagy nyilvánosság szintjére emelkedett a hétköznapi birkázás. Az ellenzéki szavazók rutinszerűen azonosítják a Fidesz támogatóit az egyik legbutább állattal. Egy állattal. Azokat az embereket, akik egyébként a szomszédaik, rokonaik, ismerőseik, akikkel kutyasétáltatás közben kellemesen elbeszélgetnek az utcán.

A Fidesznek nagyjából 2 – 2,5 millió szavazója van. Soha nem volt több mint 2,7 millió. Ez a teljes választókorú népesség kevesebb, mint egyharmada. Mégis nyolc éve az ő akaratuk érvényesül Magyarországon. Csak az ő akaratuk. 

2014-ben minden 100 szavazóból 55 a kormány leváltására voksolt, és csak 45 a maradására.

A kormány mégis maradt, és úgy tűnik, hogy a többség egyre kevésbé tolerálja, hogy a kisebbség uralkodik felette. Bűnbakot keres. Évekig beérte azzal, hogy a politikusokat hibáztatta, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt. Meg a külhoni szavazókat, akik messze vannak. De ez már nem elég neki.

A választók többsége ma már saját polgártársait hibáztatja. A szavazók 55 %-a birkának, állatnak tartja a maradék 45 %-ot.

Biztosan fel lehetne sorolni ezer érvet amellett, hogy miért van igaza a „birkázóknak”. De egyik sem változtatna azon, hogy egyik magyar a másik magyar ellen fordult. A következmények kiszámíthatatlanok, és félelmetesek. Állatnak nevezni saját embertársunkat aligha vezet jóra.

Ha a Fidesz újra és újra a szavazók kisebbségének támogatásával marad hatalmon, akkor ebből polgárháború lehet.

Márpedig a magyar választási rendszer olyan, hogy a Fidesz szükségképpen hatalmon marad annak ellenére is, hogy a többség le akarja váltani. Talán lesz majd néhány alkalom, amikor megszerzi a voksok többségét. De amíg ez a rendszer érvényes, addig mindig a kisebbség uralkodik majd a többség felett. És a többségnek már most kezd elege lenni ebből. Pedig csak nyolc év telt el, és még csak egy választást tartottak az új rendszerben. Mi lesz itt, ha igazán belelendülnek a „birkázók”? Mikor fordulnak a szavak tettekké? És milyen tettekké?

Az ellenzéki és kormánypárti politikusoknak meg kell érteniük, hogy két lehetőség van: vagy egy olyan választási rendszer bevezetése, amely garantálja, hogy CSAK a többség dönthet, vagy egy olyan ország, ahol a többség egyelőre csak verbális, de később talán másfajta erőszakkal kényszeríti rá akaratát a kisebbségre.

Az emberek egyre jobban értik a rendszert. Minden választás után nyilvánvaló lesz, hogy mit akart a többség. Egyszerű kiszámolni, hogy milyen eredmény született volna egy tisztességes rendszerben, ahol a szavazói akarat dönt a parlamenti mandátumok elosztásáról. Az emberek tudni fogják, mert nem állatok. Hanem emberek. Akik ha igazán dühösek lesznek, sokkal félelmetesebben viselkednek majd, mint az állatok.

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő