kezdőlap - Felfedező
 
Ausztria egy magasságban
A három listavezető közti magasságkülönbség nagyjából megfelel a pártjaik közti szavazatkülönbségnek. Az Elektor.hu négy előrejelzést tett közzé az osztrák választások eredményére. Az adatok mind a néggyel 100 %-ban egyeznek.

Első előrejelzés:

Megmutatom a választáson győztes ÖVP és a többi parlamentbe bekerült párt szavazatainak, majd mandátumainak hányadosait (egymás mellett, kötőjellel elválasztva). A számokat két tizedesjegyig, kerekítés nélkül adom meg. Minden sorban a két hányadosnak (majdnem) egyenlőnek kell lennie egymással.

ÖVP – SPÖ: 1,17 – 1,19

ÖVP – FPÖ: 1,21 – 1,21

ÖVP – NEOS: 5,94 – 6,20

ÖVP – PILZ: 7,13 – 7,75

Az SPÖ és az FPÖ szavazatai között 0,89 % volt a különbség, és érdekes egybeesésként a NEOS és a PILZ voksai között is. Az ÖVP-t az előbbi kettővel összehasonlítva alig látunk eltérést a hányadosok között, utóbbiak esetében viszont már nagyobb a különbség. Így az adatok az előrejelzés második részével is egyeznek. Nem írom végig, de a műveletek minden parlamentbe bekerült pártnál az előrejelzésnek megfelelő hányadosokat hoznak.

Második előrejelzés:

Mutatom a pártok szavazati arányait és mellette a mandátumszámukat:

ÖVP: 31,47 % - 62

SPÖ: 26,86 % - 52

FPÖ: 25,97 % - 51

NEOS: 5,30 % - 10

PILZ: 4,41 % - 8

Biztos, hogy csak olyan politikai erő kerülhet hatalomra, amely a választáson megszerezte a szavazatok többségét. Az adatok egyeznek az előrejelzéssel.

Harmadik előrejelzés:

Ezúttal a szavazati arányok mellé a mandátumok arányát írom:

ÖVP: 31,47 % - 33,88 %

SPÖ: 26,86 % - 28,45 %

FPÖ: 25,97 % - 27,87 %

NEOS: 5,30 % - 5,46 %

PILZ: 4,41 % - 4,37 %

A harmadik előrejelzéssel is egyeznek az adatok.

Negyedik előrejelzés:

Az előző adatsor alapján a negyedik előrejelzés is bejött. A küszöb alatt maradt pártok összesen 6 %-nyi voksot kaptak. Az erre jutó 6 %-nyi mandátum oszlott el az 5 parlamentbe bekerült párt között. Ez az oka a voks- illetve a mandátumarányuk közötti eltéréseknek. Mivel az összességében 6 % nem sok, ezért lettek a különbségek is kicsik.

Az eredmények még nem véglegesek. Amint lesz hivatalos végeredmény, frissítjük a cikket.

 

Korábbi választási előrejelzéseink összehasonlítása az adatokkal.

Hollandia itt.

Egyesült Királyság itt.

Franciaország itt.

Németország és Új-Zéland itt.

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő