kezdőlap - Felfedező
 
Ahogy az MSZP és a DK számol
Ha a két baloldali párt ott is nyerni akar, ahol nem lehet, akkor ott is veszíteni fog, ahol nyerhetne. Hány körzeten osztozkodnak?

Legutóbb tegnap röppent fel a hír, hogy az MSZP és a DK már majdnem mind a 106 körzetben megegyezett. Hamarosan jött a cáfolat, de nem pont úgy, ahogy várnánk. Úgy tűnik, hogy mind a 106 választókerületben vagy csak az MSZP, vagy csak a DK indít majd jelöltet. Ami az ellenzék számára katasztrofális, a Fidesznek diadalmas kimenetelt hozhat.

 

Miért nem 106?

 

A 2014-es választáson volt 26 olyan körzet, ahol a Fidesz jelöltje egyedül több szavazatot szerzett, mint a Baloldal, a Jobbik és az LMP indulója együttvéve. Joggal vetődik fel, hogy eltelt három év, így a helyzet változhatott. Így is történt: sokkal rosszabb lett. Mármint az ellenzék szempontjából. Az oda tartozó pártok gyengültek, a Fidesz erősödött.

A 26 körzet listája, ahol 2014-ben a Fidesz jelöltje több voksot gyűjtött, mint az összes parlamentbe bekerült ellenzéki erő indulói együttvéve:

Mohács-03, Kecskemét-01, Kecskemét-02, Kalocsa-03, Kiskunfélegyháza-04, Kiskunhalas-05, Székesfehérvár-02, Bicske-03, Győr-02, Csorna-03, Sopron-04, Mosonmagyaróvár-05, Debrecen-03, Karcag-03, Nagykáta-09, Vásárosnamény-04, Mátészalka-05, Sárvár-02, Körmend-03, Pápa-04, Baja-06, Gyula-03, Balassagyarmat-02, Kisvárda-03, Paks-03, Keszthely-02

Ebben a 26 körzetben teljesen értelmetlen az ellenzék koordinált jelöltállítása.

Egyrészt azért értelmetlen, mert óriási hátrányt kellene ledolgozniuk, ami rengeteg erőforrást emészt föl. Emiatt kevesebb jutna más körzetekre, olyanokra, ahol valóban lenne esélye egy MSZP, vagy egy DK jelöltnek nyerni. Másrészt azért, mert minél több körzetet osztanak fel egymás között, annál több helyen hiányzik majd egyik, vagy másik párt jelöltje. Márpedig ahol egy párt nem indít senkit egyéniben, ott megnő a kockázata annak, hogy listán is kevesebb szavazatot szerez. A DK esetében ez azt jelentheti, hogy emiatt nem érik el az 5 %-os bejutási határt. A biztos következmény pedig az, hogy az ilyen körzetekből nem kapnak töredékszavazatokat. Bár ezek hatása elhanyagolható, mégis múlhat rajtuk néhány képviselői hely, akár az is, hogy a Fidesznek lesz –e újra kétharmados mandátumtöbbsége.

Mindezt a kockázatot azért vállalnák, hogy nyerjenek olyan körzetekben, ahol lényegében semmi esélyük.

 

A megállapodás

 

Ha megszületik a megállapodás, és az MSZP valamint a DK körzeteinek számát összeadva azt látjuk, hogy az eredmény 106-nál nem nagyobb szám, akkor a két párt vállalja a kockázatot a semmiért. Amennyiben azonban az összeadás eredménye 106-nál nagyobb, akkor nem. Utóbbi esetben lesznek ugyanis olyan körzetek, ahol mind az MSZP, mind a DK indít jelöltet, jól tudva, hogy ott nincs esélyük ugyan az egyéni mandátumszerzésre, viszont begyűjthetik a listás voksokat. Meglátjuk.

 

Borítókép: 24.hu

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő