kezdőlap - Felfedező
 
A Jobbik affér
A Jobbik elleni támadás addig tart, amíg a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt. Ezért tudható már most a 2018-as választás eredménye. Meg a 2022-esé, a 2026-osé, …

Az Állami Számvevőszék több mint 600 millió forintra büntetné a Jobbikot. Az elektor.hu csaknem egy éve tette közzé a következő előrejelzést:

  • „A kormánypárti érdekeltségű negatív kampány fő célpontja a legerősebb ellenzéki politikai erő.”

Tehát nem a Jobbik, az MSZP, vagy bármely más ellenzéki párt, hanem az, amelyik közülük a legtöbb szavazatra számíthat. Most éppen a Jobbik. De ha a szocialisták megerősödnek, akkor gyorsan változik a helyzet. 2014-ben a Baloldal volt a legerősebb ellenzéki erő. Mutatom, mi történt akkor.

A kepmutatas.hu oldal adatai alapján készült ábrából kiderül, mennyi pénzt költöttek a 2014-es kampányban plakátokra az ellenzéki pártok, valamint a CÖF. Utóbbi szervezet poszterei egyetlen célt szolgáltak: az akkori baloldali összefogás lejáratását. Ezt hívjuk kormánypárti érdekeltségű negatív kampánynak, melynek értéke 2014-ben nagyobb volt, mint a Baloldal saját plakátkampányának értéke! 

A legutóbbi országgyűlési választás előtt sem a Jobbik, sem az LMP ellen nem zajlott lejárató kampány. A célpont kizárólag a Baloldal volt. Ha bárki azt gondolta, hogy ennek oka, hogy a CÖF (Fidesz) jobban utálta a Baloldalt, mint a többi ellenzéki pártot, akkor ma már tudja, hogy tévedett. 2014-ben a Baloldal volt a legerősebb ellenzéki erő, és mint ilyen az egyetlen, amelynek esélye lehetett volna utolérni szavazatszámban a kormánypártot.

  • A taktika lényege: a kormányváltást akaró választók a legerősebb ellenzéki erő helyett szavazzanak inkább a gyengébbekre.

Mivel a magyar választási rendszer nem a szavazói akarat alapján osztja a mandátumokat, a kormánypárt ellen leadott voksok nem adódnak össze. Értsd: hiába szavaznak többen, akár sokkal többen a Fidesz ellen, attól a Fidesz még hatalmon marad. Így a cél az, hogy a kormány leváltását akarók ne sorakozzanak fel egyetlen erő mögött. Minél több választót sikerül a legerősebb ellenzéki párttól a gyengébbek felé terelni, annál biztosabb a Fidesz hatalmon maradása. A 2014-es választás adatai igazolják, hogy a taktika működik.

 

A negatív kampány

 

Mielőtt azt gondolnánk, hogy nemzetközi példákból ismert politikai csatákról van szó, érdemes összegyűjteni, min alapul a Fidesz taktikája:

  • Az állami szervek feletti uralom (pl.: Állami Számvevőszék, Legfőbb Ügyészség)
  • A kampányfelületek uralása és irányított elosztása (itt írtunk róla részletesen)
  • A választójogi törvény, mely lehetővé teszi, hogy a szavazatok tetszőleges kisebbségével hatalomhoz lehessen jutni
  • Az alkotmány, amely garantálja, hogy a fenti három tetszőleges ideig érvényes legyen 

Mind a négy a Fidesz alkotása. Ő nevezi ki az állami szervek vezetőit, ő fogadta el a kampányszabályozást, a választójogi törvényt és az Alaptörvényt.

Az Állami Számvevőszék Jobbikot sújtó megállapításai illeszkednek a rendszerbe, amelyet leginkább úgy lehet elképzelni, mint egy mérleghintát. Az ellenzéki pártok a hintán ülnek, a Fidesz mellette áll. Az nyeri a játékot, akinek magasabbra kerül a feje. Elméletileg lehetne ez valamelyik ellenzéki erő, de mielőtt ez megtörténne beavatkozik a Fidesz az állami szerveken és/vagy a kampányfelületek elosztásán keresztül. A veszélyesen emelkedőt visszanyomja. Ennek ára, hogy a vele szemben ülőt kissé megemeli (mérleghinta), ami azonban nem veszélyezteti a kormánypárt hatalmát, hiszen ebben a választási rendszerben a Fideszt csak az aktuálisan legerősebb ellenzéki párt válthatná le. A gyengébbek soha. Az összes ellenzéki párt egyszerre ugyancsak soha. A legerősebb pedig azért nem, mert neki nem engedi a kampányszabályozás és az állami gépezet.

 

A Fidesz marad

 

Az elektor.hu oldalán elérhető elemzés, amely 2016-ban készült, és idén januárban került nyilvánosságra, már akkor tudta jelezni, hogy mi történik ma a Jobbikkal, amikor ennek még nyoma sem volt, nem is lehetett a hírekben. Ez nem jóslás, hanem az adatok elemzése, és azokból következtetések levonása. Ennek része a megfigyeléssel ellenőrizhető előrejelzések készítése. Amennyiben a valóság egyezik az előrejelzéssel, akkor jók voltak a következtetések (ha nem, akkor meg rosszak).

A Jobbik afférja egyelőre igazolja a következtetéseket. Az elemzés itt érhető el. A cikk elején idézett előrejelzés a 48-49-ik oldalon található. Itt az ideje komolyan venni.

 

Borítókép: Index.hu

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő