kezdőlap - Felfedező
 
23,8 %, elnököt választanak Franciaországban
A francia elnökválasztás jól mutatja, hogy ha egyetlen posztról kell dönteni, akkor elképesztő különbség lehet a szavazói akarat és a végeredmény között. Ezt a különbséget azonban ki lehet egyenlíteni.

A francia elnökválasztásról szóló BBC tudósítás címe nem az, hogy „Emmanuel Macron nyert”, hanem az, hogy ő és Marine Le Pen küzd majd meg a posztért. Azért van így, mert két fordulót tartanak, és az első csak arról dönt, hogy mely jelöltek kerülnek be a másodikba. 

 

Mi lenne, ha?

 

Pedig Emmanuel Macron nyert, több szavazatot szerzett, mint bármely másik ellenfele. Voksainak aránya 23,8 %. Ha csak egy forduló lenne, akkor Macron úgy lehetne országa elnöke, hogy a szavazók több mint háromnegyede nem is rá szavazott!

 

Kiegyenlítés

 

Köztársasági elnökből csak egy lehet, így az egyetlen esély a tisztességes eredmény biztosítására az, ha:

  • két fordulót tartanak,
  • és a második fordulóba csak a két legerősebb jelölt kerül be.

Ha ez a két feltétel együttesen teljesül, akkor biztosítható, hogy bárki is lesz az ország elnöke, mindenképpen meg kell szereznie ehhez a szavazók többségének a támogatását. 

 

Mi a helyzet az országgyűlési választásokon?

 

Parlamenti képviselőből több van, de törvényhozásból csak egy. Azt kell tehát garantálni, hogy csak olyan politikai erő, egy vagy több párt, kerülhessen hatalomra, amely megszerezte ehhez a szavazatok többségét. 

Kizárólag egyéni körzetekben zajló választáson ilyen biztosíték nem létezik. Ezért szükség van pártlistákra is. Azonban önmagában a lista létezése még nem garantálja, hogy a szavazói akaratnak megfelelő eredmény születik. Lásd a magyar választási rendszert.

Listáról úgy kell osztani a mandátumokat, hogy az egyéni körzetekben szükségképpen keletkező aránytalanságot teljes egészében kiegyenlítsük. Így működik a német választási rendszer.

 

23,8 %

 

Ha el akarjuk kerülni, hogy olyan politikai erő kerüljön hatalomra, amelyet a szavazók többsége, akár döntő többsége, elutasít, akkor az egyetlen megoldás az arányos választási rendszer. Ez egyszerű matematika, és annak is a könnyebb fajtája. A kérdés csak az, hogy ki, milyen országban szeretne élni.

 

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő