kezdőlap - Felfedező
 
2018 a kis pártok hattyúdala lehet
Kétszer annyi külhoni szavazat is lehet az idei választáson, mint négy éve, ami azt jelenti, hogy az LMP és a DK kicsúszhat a parlamentből.

A közvélemény kutatási adatok alapján merész kijelentésnek tűnik, hogy a DK, és/vagy az LMP kieshet a parlamentből az idei választáson. A felmérések tavaly decemberi átlaga alapján előbbinek 389.000, utóbbinak 377.000 potenciális szavazója van, ami magas részvétel esetén is elég az 5 %-os küszöb átlépéséhez. Van azonban négy probléma. 

  • Ebben a tartományban magas a mérések hibahatára.
  • 2018-ban várhatóan sokkal több külhoni magyar szavaz majd, és körükben mindkét párt támogatottsága észrevehetetlen.
  • Azzal, hogy az RTL KLUB és az ATV idén sugároz majd politikai reklámokat megnőtt az esélye annak, hogy magasabb lesz a részvétel, így az 5 %-os küszöb értéke is.
  • A koordinált indulás miatt mindkét párt veszíthet listás szavazatokat.

Ha a kis pártoknak pechje lesz, és mind a négy esetben a számukra legrosszabb opció valósul meg, akkor a 2018-as parlament nélkülük alakul meg.

 

Felmérések

 

A kutatások mindkét pártot nagyjából 3 és 5 % között mérik a teljes választókorú népességben. Az intézetek ezer fő körüli mintával dolgoznak, ami ez esetben leegszerűsítve azt jelenti, hogy 30 – 50 ember nyilatkozott úgy, hogy egyik, vagy másik pártra szavazna. A hibahatár miatt azonban ez lehet egy kicsivel több, vagy kevesebb. Így felszorozva lehet 400 ezer, vagy 200 ezer potenciális szavazójuk.

 

Külhoni magyarok

 

Ők azok a választópolgárok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Ha szavazni akarnak, előzetesen regisztrálniuk kell, viszont ők, és csakis ők, leadhatják a voksukat levélben. Ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy a legutóbbi választáson körükben magasabb volt a részvételi arány, mint a magyarországi lakcímmel rendelkezőknél.

Részvételi arány, külhoni magyarok: 66,42 %

Részvételi arány, itthoni magyarok: 61,25 %

2014-ben 128.429 érvényes szavazat érkezett levélben. Ebből az LMP 574-et kapott. 

A párt az összes listás voks 5,34 %-át szerezte meg. Ha 18 ezer szavazattal kevesebbet kap, kiesik. Ha néhány százalékponttal magasabb a részvétel, kiesik. 

Nem tudjuk, hogy idén mennyi szavazatot kap az LMP ebből a körből, de aligha valószínű, hogy drámai mértékben többet. A DK pedig azok után, hogy megfosztaná a külhoni magyarokat választójoguktól, szintén nem számíthat itt fényes sikerre. 

Eddig kétszer annyi külhoni magyar jelezte regisztrációs szándékát, mint amennyi 2014-ben szavazhatott. 

Még nem dolgozták fel az összes kérelmet, de már most valószínűsíthető, hogy a 2014-es 128 ezerhez képest idén akár negyed millióan is szavazhatnak levélben a határokon túlról. Az eddig regisztráltak több mint fele Romániából és Szerbiából jelentkezett.

Minél több külhoni magyar szavaz, annál magasabb lesz az 5 %-os bejutási határ abszolút értéke.

Ez különösen hátrányosan érinti azokat a pártokat, amelyek:

  • A nullától alig eltérő számú voksra számíthatnak ebből a körből.
  • És amúgy is a bejutási küszöb határán van a támogatottságuk.

 

RTL KLUB és ATV

 

A 2014-es kampányban egyetlen másodpercnyi politikai reklámot sem sugároztak a kereskedelmi adók. Meg is lett a következménye. Akkor mérték 1990 óta a második legalacsonyabb részvételt. Idén azonban a két televízió úgy döntött, hogy, bár a törvények szerint pénzt nem kérhet érte, leadja az országos listát állító szervezetek reklámjait. Emiatt várhatóan magasabb lesz a részvétel, annál biztosan, mintha megint nem lennének reklámok, de talán 2014-hez képest is. 

Ez kedvezhet a DK-nak és az LMP-nek, hiszen az ő szavazóikat is mozgósítja, azonban itt is akad egy probléma. Egyre több választó tanulja meg, hogy ebben a rendszerben nem érdemes a „gyengékre” szavazni. Az biztos, hogy az egyenes arányosság itt is érvényesül: amilyen arányban nő a részvétel, a kis pártoknak legalább olyan arányban kell növelniük voksaik számát. Máskülönben egyre közelebb csúsznak a fenyegető 5 %-os küszöbhöz. 

 

Koordináció

 

A 2018-as választás újdonsága az egyéni körzetekben alkalmazott úgynevezett koordinált indulás. Emiatt a DK a körzetek több mint felében nem állít önálló jelöltet. Ami azzal a veszéllyel járhat, hogy ezekben a kerületekben listán is veszít voksokat. Elképzelhető, hogy ezeket visszanyeri ott, ahol viszont ő állít jelöltet, és az MSZP nem. Megint a mérleg két serpenyője dönt majd: ha többet veszít, mint amennyit nyer, akkor nagy kihívás lesz elérnie az 5 %-os küszöböt. 

Az LMP-t kevésbé fenyegeti ez a veszély, hiszen jelen állás szerint majdnem mindenhol indít egyéni jelöltet. Azonban a választók részéről egyre nagyobb a nyomás, hogy ne tegye.

Ami minden kis párt számára a 22-es csapdája.

Ha visszavonja jelöltjei egy részét, csökkenhet listás voksai száma. Ha nem vonja vissza, akkor „megbüntethetik” a választók, mondván saját érdekét fontosabbnak tartja a kormányváltásnál, és emiatt bukhatja el listás szavazatai egy részét. 

 

A másik parlamenti küszöb

 

Az Országgyűlésbe nem csak úgy kerülhet be egy párt, hogy megszerzi az érvényes listás voksok 5 %-át. Ha akár egyetlen egyéni körzetben mandátumot szerez, akkor egy képviselővel már bent van. Ahhoz, hogy így frakciót is alakíthasson, 5 egyéni körzetben kell nyernie. Ami újabb csapda a kispártoknak.  

Ha ezt a megoldást választják, akkor a kampányukat fókuszálniuk kell arra a 10-20 körzetre, ahol egyéniben lehet esélyük. Emiatt kénytelenek feladni a többit, hiszen az erőforrásokat el kell vonni valahonnan. Ha tehát az egyéni helyekre mennek rá, szinte biztosan bukják listán az 5 %-ot (a kis pártokról van szó). Ha viszont a listára koncentrálnak, akkor valószínűleg nulla egyéni körzetet nyernek, mint 2014-ben az LMP és a Jobbik (utóbbi minden ötödik szavazatot megszerezte, mégsem nyert egyetlen egyéni mandátumot sem!). És közben meg kell küzdeniük a tudatos választók „haragjával”, ami miatt két szék között a pad alá eshetnek. 

Természetesen az elemzés vonatkozik a többi kispártra is, azonban őket eleve a bejutási küszöb alatt mérik.

még több Felfedező
 
Úgy tűnik, hogy a választás már a plakátokkal eldőlt. Mutatjuk, hogyan.
Pénzfeldobással is megtalálhatjuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Kérdés, hogy mire a legesélyesebb.
Öt változtatás, amelyek mindegyike kevesebb, mint egy perc munkát adna a politikusoknak, mégis demokratikussá tenné a választásokat.
Aktuális
 
Vélemény
 
„Amíg a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója, hatalmon marad” – mondják gyakran elemzők. A kijelentő mondat lehetne felkiáltó is. Egy kérdésért kiált fel: Normális? Itt 8 millió választópolgár van!
Azt kérdezte a 14 éves fiam, hogy mi ez a brüsszelezés meg sorosozás? Miért kell ezeket megállítani? Őt már úgy megsavazta a politika, hogy ha tehetné, akkor sem szavazna. És kinek jó az alacsony részvétel a választásokon?
Gulyás Márton látja, hogy a Fidesz a választási törvény aránytalanságait a legrosszabb kommunista időket idéző média bebetonozásával teljesítette ki. Rab László (Népszabadság) írása.
Dokumentumtár
 
Kapcsolat
 

Név: Bánovics Attila

Email: info@elektor.hu

Címkefelhő